Cum se poate achita rovinieta online și cât costă în 2022

Cum se poate achita rovinieta online și cât costă în 2022

Rovinieta – taxa care trebuie plătită pentru a putea circula pe rețeaua de drumuri din afara localității de domiciliu, poate fi achiziționată din benzinării, online sau prin SMS.

Cei care nu au deja un cont online își pot face unul în mai puțin de 2 minute

În cazul plății online a rovinietei, șoferii care nu au deja cont pe platforma electronică ce permite cumpărarea unei roviniete trebuie să-și facă unul, plata efectivă făcându-se cu ajutorul cardului bancar.

Primul pas care trebuie făcut pentru achiziționarea online a rovinietei, ca alternativă la cumpărarea ei din benzinării sau prin SMS, este accesarea site-ului www.erovinieta.ro. Alternativ, se poate accesa și site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, dar prin care se face, de fapt, redirecționarea către www.erovinieta.ro.

După ce se accesează site-ului amintit, e necesară logarea în contul de utilizator (dacă există) sau crearea unuia nou. Contul se face prin introducerea unor date precum adresa de e-mail ce va fi folosită pentru logare, parola stabilită și numărul de telefon al celui ce vrea să cumpere rovinieta. Apoi, după ce contul a fost creat, pe adresa de e-mail furnizată se primește un mesaj de activare și link-ul de logare ca utilizator activ.

Următorul pas este înregistrarea pe platformă a autoturismului pentru care se dorește plata rovinietei. Dacă mașina este deja înregistrată, în această secțiune apare istoricul rovinietelor cumpărate și situația curentă a ultimei roviniete. După aceea, în secțiunea “Achită rovinietă”, se poate selecta tipul rovinietei dorite, respectiv pe ce perioadă va fi plătită.

Aici trebuie completate toate câmpurile de identificare a autovehiculului, respectiv categoria (categoria A este cea corespunzătoare autoturismelor), data de la care să înceapă valabilitatea rovinietei, numărul de înmatriculare, seria șasiului și țara în care este înmatriculată.

Se merge apoi, dar numai după verificarea sumei și a datelor de identificare a mașinii, către secțiunea în care se poate face plata. Secțiunea “Plătește” facilitează efectuarea plății cu ajutorul cardului bancar, printr-o platforma de plăți online.

Cât este valabilă rovinieta?

De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.
Prețul rovinietei diferă în funcție de mașină și durata rovinietei

Foto: Pixabay

Prețul rovinietei e stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește. Mai exact, el e cuprins între trei euro (14,83 lei) – în cazul unei mașini mici și a unei durate de șapte zile și de 1.210 euro (5.982 de lei) – în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de un an.

Cea mai întâlnită categorie pentru care se plătește rovinieta rămâne, totuși, cea a autoturismelor. Astfel, pentru o mașină mică, rovinieta costă trei euro (14,83 lei) pentru șapte zile, șapte euro (34,61 lei) pentru 30 de zile, 13 euro (64,27 lei) pentru 90 de zile și 28 de euro (138,43 lei) pentru un an. Lista completă poate fi consultată aici.

Pe lângă posibilitatea de a o plăti online, rovinieta se mai poate cumpăra la distribuitorii autorizați (inclusiv la majoritatea benzinăriilor – lista completă se poate verifica aici) și prin SMS, la numarul 7500.

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt foarte mari

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest