Documente: Germania, Franța și Marea Britanie au făcut lobby pe lângă Uniunea Europeană pentru menținerea unor teste antipoluare considerate ineficiente

Documente: Germania, Franța și Marea Britanie au făcut lobby pe lângă Uniunea Europeană pentru menținerea unor teste antipoluare considerate ineficiente
Foto: money.cnn.com

Germania a făcut lobby pe lângă Uniunea Europeană pentru menținerea unor teste antipoluare deficiente, potrivit unor documente, dezvăluite de The Guardian. Franța și Marea Britanie au transmis documente cu o argumentație asemănătoare, arată aceleași surse.

Dezvăluirile vin în contextul scandalului izbucnit după ce s-a aflat că producătorul german Volkswagen a instalat pe milioane de automobile livrate în SUA un soft cu care autoritățile erau induse în eroare în privința emisiilor de gaze.

Potrivit documentelor, Germania a cerut factorilor europeni de reglementare să mențină testele care permiteau afișarea unui nivel al emisiilor de CO2 inferior.

Datat mai 2015, actul tehnic se referă la teste de măsurare a emisiilor de CO2 și nu a oxizilor de azot poluanți, aflați în centrul scandalului Volkswagen.

În acest context, unele ONG-uri au reacționat, precizând că lobby-ul scoate la iveală ipocrizia statelor UE care și-au exprimat indignarea cu privire la scandalul Volkswagen și falsificarea testelor antipoluare pentru mașinile trimise în SUA.

„Este ipocrizie pură din partea celor mai mari țări europene să solicite anchete la nivelul UE în privința acțiunii firmei Volkswagen și, în același timp, să facă lobby în culise pentru a slăbi noile controale”, a susține Greg Archer de la ONG-ul Transport & Environment.