Ford oprește producția EcoSport. Un nou model îi va lua locul. Mare provocare pentru fabrica de la Craiova

Ford oprește producția EcoSport. Un nou model îi va lua locul. Mare provocare pentru fabrica de la Craiova
Ford Ecosport

SUV-ul EcoSport de la Ford, creat și în România din anul 2017, își va încheia în curând viața. Producția din fabricile din SUA și India a fost deja oprită, iar pe listă urmează și uzina din Craiova.

Primele modele EcoSport au ieșit de pe poarta fabricilor din 2012, iar în România, cu cinci ani mai târziu. Într-un final, a venit momentul pentru o nouă etapă din partea celor de la Ford. Locul micului SUV va fi luat de un automobil comercial, care va avea și o versiune electrică, din anul 2024. Investiții de 300 de milioane de dolari  au fost anunțate pentru uzina de la Craiova, pentru producția noului autoturism.

Producția EcoSportului s-a dovedit a fi o mișcare nerentabilă pentru Ford, în condițiile în care mult avansatul Puma a devenit modelul „vedetă”. Veniturile din vânzarea primului menționat, în anul 2020, au fost foarte modeste, în special în Europa, unde a fost categoric devansat de Puma. Aceeași soartă a avut-o și în alte piețe, precum SUA, America de Sud sau India.

Ce se va întâmpla la fabrica Ford de la Craiova

La fabrica din Craiova, producția modelului EcoSport ar urma să se oprească la finalul anului 2022, potrivit Profit.ro.

În 2019, modelul EcoSport era produs la Craiova în 120.000 de unități, iar în 2020 a ajuns la doar 50.000 de exemplare. În 2021, până la jumătatea anului, 28.000 de unități au fost înmatriculate. Potrivit sursei citate, EcoSportul ar reprezenta 10% din capacitatea de producție a uzinei.

Pentru 2030, Ford își propune ca gama de autoturisme să fie complet electrică. Astfel, inclusiv uzina de la Craiova va trece prin schimbări semnificative.