Industria auto din Europa este în pericol din cauza restricțiilor chineze la furnizarea de pământuri rare. Magneţii pe bază de pământuri rare sunt componente esenţiale în producţia de automobile.
Frank Eckard, directorul general al producătorului german de magneţi Magnosphere, susține că producătorii auto și furnizorii de componente caută cu „disperare” soluții alternative la magneţi produși din pământurile rare din China. O parte din producători ar putea să-și închidă unitățile dacă nu sunt găsite soluții până la jumătatea lunii iulie. Restricţiile la export impuse de Beijing au provocat o penurie severă, relatează Reuters.
„Întreaga industrie auto e în panică totală. Sunt dispuşi să plătească orice preţ”, a declarat Eckard.
Donald Trump a declarat vineri că omologul său chinez, Xi Jinping, a fost de acord să permită fluxul de pământuri rare şi magneţi către Statele Unite. În acest sens, o echipă de negociatori americani poartă discuții cu oficiali chinezi, la Londra.
Reprezentanții industriei auto se tem că această criză ar putea deveni al treilea şoc major de aprovizionare din ultimii cinci ani, după criza semiconductorilor, dintre 2021 şi 2023 și pandemia de COVID-19 care a dus la oprirea fabricilor în 2020. Deşi aceste crize au determinat companiile auto să-şi consolideze strategiile de aprovizionare şi să reevalueze practicile de stocuri minime, Eckard crede că „nimeni nu a învăţat nimic din trecut”.
China controlează aproximativ 70% din extracţia globală de pământuri rare, deține 85% din capacitatea de rafinare şi 90% din producţia de aliaje şi magneţi pe bază de pământuri rare, potrivit AlixPartners. Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei, un vehicul electric foloseşte aproximativ 0,5 kg de pământuri rare, iar unul cu motor termic, cam jumătate din această cantitate.
Din poziția dominantă, China controlează exporturile de pământuri rare printr-un mic grup de birocraţi care analizează sute de cereri de permise de export. Este o măsură de restricție neoficială prin care sunt blocate livrările și se pune presiune asupra industriei de automobile. În aceste condiții, mai multe fabrici de piese auto din Europa au fost deja închise, iar altele urmează, a avertizat asociaţia furnizorilor auto din Europa, CLEPA.
„Mai devreme sau mai târziu, toată lumea va fi afectată”, a spus Benjamin Krieger, secretar general CLEPA.
În încercarea de a reduce dependenţa de China, companiile auto – inclusiv GM, BMW, ZF şi BorgWarner – lucrează la dezvoltarea de motoare cu conţinut redus sau zero de pământuri rare. Compania britanică Warwick Acoustics a dezvoltat difuzoare fără pământuri rare, care vor echipa un model de lux mai târziu în acest an. Dar producţia la scară largă este departe de a deveni realitate.