Mai multe prevederi din Codul Rutier ar urma să fie relaxate. Cum arată modificările propuse

Mai multe prevederi din Codul Rutier ar urma să fie relaxate. Cum arată modificările propuse
Foto simbol: Pixabay

Guvernanții încearcă să relaxeze mai multe prevederi din Codul Rutier, iar amendamentele transmise în acest sens către Parlament au trecut deja de Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, potrivit Ziare.com.

Mai multe prevederi din Codul Rutier ar putea fi relaxate

Propunerile au fost inițiate de deputatul PSD Ciprian Șerban, spun sursele politice ale publicației citate, iar el a fost susținut de partenerii de guvernare de la PNL și UDMR.

Una dintre modificările propuse se referă la reducerea perioadei de recidivă – în care primesc automat o suspendare în plus de 30 de zile a permisului – de la 6 luni la 3 luni pentru șoferii care au comis abateri grave de la legislația rutieră, cum ar fi depășirea de coloane oprite, trecutul pe culoarea roșie a semaforului, nerespectarea indicațiilor polițistului sau vorbit la telefon în timpul condusului.

Totodată, șoferii ar urma să primească posibilitatea de a da un test pentru a le fi redusă perioada de suspendare.

Șoferii care depășesc viteza legală cu peste 70 km/h ar putea primi dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile. Conform legislației în vigoare, ei ar deveni pietoni pe loc.

Pe de altă parte, cei care acumulează 15 puncte de penalizare vor putea să conteste în instanță contravențiile fără ca termenul de prescripție de 6 luni de la primirea punctelor să fie înghețat.

O altă propunere stipulează că șoferii care dau testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului vor putea să îl recupereze mai repede decât înainte.

Nu în ultimul rând, ar urma să fie reintrodusă suprapunerea suspendărilor de permis. Mai concret, șoferul care ar comite o nouă abatere în perioada în care are permisul suspendat pentru 30 de zile și circulă cu dovadă va rămâne cu o suspendare de 30 de zile dacă și a doua abatere prevede o pedeapsă de acest gen, nu de 60 de zile, cum s-ar întâmpla în prezent.

Pentru necomunicarea datelor de identificare a șoferului contravenient către poliție, propune unul dintre amendamente, se reintroduce facilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:52 - Nicolae Ciucă: SUA, cel mai apropiat aliat militar al nostru / Anul trecut, comerțul bilateral a atins un nou maxim istoric / Avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat (VIDEO)
19:37 - Borșul este amenințat de război, spune Unesco și-l pune pe lista de urgență alături de subiecte cum ar fi protecția jurnaliștilor
19:29 - Nicolae Ciucă: Cel mai bun mod de a răspunde la agresiunea Rusiei, să acționăm împreună ca o singură comunitate euroatlantică de valori și idealuri. România, un susținător ferm al unității transatlantice (VIDEO)
19:24 - Wizz Air și Ryan Air, în vizorul ANPC după sute de sesizări privind serviciile oferite
19:07 - Ministrul finlandez de externe: Arhitectura europeană de securitate a fost spartă. Există un nou tip de zid de fier între Rusia și restul. „Desigur” că un război în Europa dincolo de Ucraina este o posibilitate
18:57 - Theodor Paleologu: PNL merge în zid / Problema lui Ciucă legată de plagiat nu face bine Armatei / Când Ciolacu va ajunge premier, se va vedea mai bine șubrezenia pregătirii lui (VIDEO)
18:46 - Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care poate prezice în ce zone vor avea loc crime. Acesta are o precizie de 90%
18:36 - Noutățile Netflix din luna iulie. Stranger Things sezonul 4 partea a doua este cel mai așteptat
18:35 - NATO, în discuții pentru construirea unei baze navale în Albania, spune premierul Edi Rama
18:13 - Un sat din România are un singur proprietar. Cât a plătit un om de afaceri pentru zeci de case și sute de hectare de pământ