Medicamentele cu care riști să ieși pozitiv la DrugTest și să rămâi fără permis auto

Medicamentele cu care riști să ieși pozitiv la DrugTest și să rămâi fără permis auto
Foto: Ministerul Afacerilor Interne, Romania / Facebook

Acuratețea testelor antidrog pe care le efectuează polițiștii rutieri asupra șoferilor a fost dezbătută intens, iar acestea sunt mai degrabă orientative, nu de certitudine. Pot apărea rezultate fals pozitive la DrugTest și dacă ai consumat medicamente de genul celor folosite în tratamentul tusei, alergiilor, diabetului și epilepsiei, potrivit Economica.net.

Rezultate fals pozitive ale DrugTest-ului se infirmă cu analize de sânge

Un rezultat fals pozitiv la DrugTest poate fi infirmat prin analiza toxicologică medico-legală a probelor de sânge. Astfel de teste de confirmare au o probabilitate apropiată de 100% și sunt efectuate în cadrul instituțiilor de specialitate.

Ele relevă categoria de substanță consumată, substanța particulară consumată, respectiv metaboliții acesteia, diferențiind o substanță interzisă consumată de alte substanțe consumate de conducătorul auto, a explicat forul medicilor legiști, în condițiile în care există substanțe permise de lege cu o formulă chimică asemănătoare.

Echipamente mai bune pentru testarea șoferilor

În curând ar urma să fie introduse echipamente de ultimă generație care vor spori acuratețea testării rapide și vor reduce rata de rezultate fals pozitive.

„Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă. Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel național, omogenizând astfel diferențele observate în diverse regiuni ale țării din punct de vedere al variațiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală”, a precizat Consiliul superior de medicină legală, potrivit Economica.net.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`