Mitsubishi a anunțat că a oprit producția de mașini în Rusia

Mitsubishi a anunțat că a oprit producția de mașini în Rusia
Mitsubishi a anunțat că a oprit producția de mașini în Rusia. Sursa Foto:pixabay.com

Ca urmare a războiului provocat în Ucraina, Mitsubishi a anunțat că a oprit producția de mașini în Rusia. Constructorul japonez asambla mașini la uzina din Kaluga, deținută împreună cu Grupul Stellantis.

Rusia reprezintă 42% din exporturile globale de paladiu, 70% din neon, 40% din azot şi 30% din xenon, care sunt ingrediente esenţiale pentru producţia de semiconductori.

Mitsubishi nu mai produce mașini în Rusia

Mitsubishi a transmis că a încetat să mai fabrice mașini la uzina din Kaluga, de când aproape toți producătorii s-au retras de pe piața din Rusia. Constructorul nipon și-a încetat activitatea în această țară încă din luna martie.

Mitsubishi are o uzină în orașul Kaluga, deținută împreună cu Grupul Stellantis, unde era fabricat modelul Pajero Sport alături de vehicule comerciale care aparțin Grupului Stellantis.

Cel din urmă gigant și-a încetat parțial activitatea în Rusia încă din luna martie, iar producția de vehicule comerciale la uzina din Kaluga continuă, însă, până în prezent, iar modelele sunt destinate exclusiv pieței auto din țara est-europeană.

Majoritatea producției de mașini a fost mutată în Franța și în Marea Britanie în cazul grupului multinațional. Luna trecută, vânzările de mașini noi au scăzut cu 63% ca urmare a sancțiunilor economice drastice impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei în luna februarie.

Conflictul din Ucraina afectează grav industria auto

Industria auto din întreaga lume se pregăteşte pentru probleme şi mai mari în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, susţine analistului eToro, Bogdan Maioreanu. Potrivit acestuia, globalizarea producţiei, cu o parte din ea în regiunea de conflict, rupe lanţurile de aprovizionare şi opreşte producţia de automobile în interiorul şi în afara Rusiei şi Ucrainei.

„Rapoartele analiştilor prevăd o nouă agravare a crizei cipurilor electronice, deoarece unele materii prime cruciale provin din această regiune. Teama de stagflaţie ar putea, de asemenea, să împiedice vânzările de automobile prin amânarea achiziţiilor care nu sunt esenţiale.    Din cauza lipsei de piese de la furnizorii din Ucraina, inclusiv Fujikura, Nexans şi Leoni, care produc cablaje esenţiale pentru automobilele germane, producţia modelelor Audi (A4, A5, A6 şi A7) este suspendată. Audi a impus, de asemenea, o îngheţare a comenzilor pentru modelele sale hibride din cauza întreruperilor de producţie”, arată specialistul.

Dacă Moscova ripostează prin oprirea exporturilor, industria mondială a semiconductorilor va fi afectată. Experţii estimează că „Taiwanul şi-a diversificat sursele de aprovizionare pentru aceste ingrediente şi că şi-a făcut deja stocuri”, mai menţionează reprezentantul eToro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:04 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie. Marcaj de mare forță în zona deciziilor (VIDEO)
17:59 - Rusia ar putea să însceneze procese publice pentru a justifica invadarea Ucrainei: „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”
17:36 - Atac asupra site-ului MApN, respins de Comandamentul Apărării Cibernetice. Precizări oficiale
17:12 - Vladimir Putin susține că e dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră / Din Portul Constanța au plecat în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone
16:38 - Donald Trump spune că SUA ar trebui să pună securitatea școlilor mai presus de ajutorul pentru Ucraina: „Ar trebui să construim școli sigure pentru proprii noștri copii în propria noastră națiune”
16:17 - VIDEO. Premierul României, întrevedere cu o delegație a Senatului SUA. Întărirea Flancului Estic al NATO, crucială / Nicolae Ciucă: Unitatea Occidentului, esențială pentru victoria Ucrainei
15:48 - Irina Begu, singura româncă în optimi la Roland Garros 2022. Tenismena și-a egalat cea mai bună performanță din carieră
15:20 - Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev
14:37 - Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a încercat să dispară din Ucraina. Acesta susține că nu i s-a permis să treacă frontiera, deși avea „toate permisiunile oficiale”
14:11 - Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”