Noi reglementări pentru polițele RCA. Ce trebuie să știe toți șoferii

Noi reglementări pentru polițele RCA. Ce trebuie să știe toți șoferii

Noile reglementări ale polițelor RCA, apărute după numirea în scaunul de președinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Nicu Marcu, vizează două direcții majore, ce vor fi înaintate Parlamentului.

Astfel, se va avea în vedere decontarea directă obligatorie și introducerea unui sistem prin care firmele de asigurare, dacă nu își achită la timp daunele, să își piardă temporar dreptul de a mai vinde RCA, citează Economica.net

Termene mai restrânse pentru plata daunelor

Totodată, ASFia în calcul și o formulă prin care să fie schimbată modalitatea de raportare a dosarelor de daună, ceea ce ar însemna termene mai strânse pentru plata daunelor.

Astfel, asiguratorul este obligat fie să transmită o ofertă de despăgubire fie să transmită un refuz motivat al despăgubirii în termen de 30 de la vizarea daunei, nu 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, cum este în prezent. În caz contrar, acesta va fi obligat să achite integral pretenții păgubitului.

Același lucru se întâmplă și dacă asigurătorul nu transmite oferta în termen de 15 zile de la depunerea cererii de despăgubire. Plata se va face în 10 de la data transmiterii ofertei, nu în 10 zile de la data acceptării ofertei, cum este în prezent.

O altă modificare importantă este cumpărarea deRCApe alte perioade decât 3,6 sau 12 luni, doar în condiții speciale. Un amendament propune ca polița RCA să poată fi încheiată doar pe 3,6 sau 12 luni, nu pe orice perioadă multiplu de o lună, cum este în prezent.

Noile tarife pentru permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare

Începând din data de 17 iunie 2020, permisele de conducere vor fi eliberate la un tarif de 89 de lei, iar certificatele de înmatriculare, la 49 de lei, a anunţat RA Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Potrivit RAAPPS, pentru stabilirea noilor tarife s-a avut în vedere data ultimei majorări de preţ pentru permise de conducere şi certificate de înmatriculare, respectiv martie 2009, ajustată în limita indicelui preţului de consum (IPC) de 135, 1% înregistrat în perioada martie 2009-februarie 2020, respectiv cu indicele preţului de consum de 131,59 %, rezultat prin luarea în calcul a coeficientului de corecţie de 0,9, care reflectă avantajul consumatorului, potrivit prevederilor art.3 alin.2 din H.G nr.669/2001

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe