Noua taxă de poluare intră în vigoare: Vezi cum poți recupera diferența dacă ai plătit mai mult

Noua taxă de poluare intră în vigoare: Vezi cum poți recupera diferența dacă ai plătit mai mult
Foto: bucurestifm.ro

Noua taxă de poluare auto intră în vigoare de vineri, 13 ianuarie, toate mașinile înmatriculate după acestă dată vor fi supuse noii impuneri, începând de la aceeași dată persoanele care au achitat fosta taxă vor putea să își recupereze banii pe care i-au plătit în plus față de taxa actuală. Calculul actualei taxe va putea fi făcut folosind formula pusă la dispoziție pe pagina de internet a Administrației Fondului pentru Mediu(AFM).

Normele noii taxe au fost publicate marți în Monitorul Oficial și vor intra în viguare de la 13 ianuarie, taxa urmând a fi aplicată de la această dată tuturor automobilelor ce vor fi îmatriculate pentru care nu a mai fost plătită o taxă similară, potrivit Ministerului Mediului, anunță mediafax.ro.

Cuantumul noii taxe este cu aproximativ 255 mai mic decât cel al taxei din 1 iulie 2008, posesorii de autoturisme care au plătit mai mult conform vechii taxe având dreptul să își recupereze diferența. Cei care doresc să calculeze exact ce sumă de bani au de recuperate pot să acceseze site-ul AFM pentru a găsi formula exactă de calcul a noii taxe, pe care o vor aplica și organele fiscale.

Returnarea diferenței implică depunerea uunei cereri de restituire la organele fiscale, însoțită de documentul doveditor al plății effectuate a taxei de poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanță, ordin de plată sau extras de cont), copia cărții de  identitate a mașinii și copia certificatului de înmatriculare, fiind neceasră prezentarea originalului la depunerea documentelor. Organele fiscale fiind obligate să dea un răspuns solicitanților în 45 de zile.

După aprobare, restituirea se va face de către organele fiscale într-un cont indicat în cererea depusă de solicitant sau la ghișeele Trezoreriei Statului, pentru pesoanele care nu au cont bancar.

Normele de aplicare în baza cărora taxa este în vigoare de la 13 ianuarie, au fost aprobate de Executiv, miercuri, prin Hotărâre de Guvern, în condițiile în care actul normative ar fi trebuit să rămână în dezbatere publică până pe 19 ianuarie.

Noua taxă auto a fost promulgată joi de Președintele Traian Băsescu și publicată marți  în Monitorul Oficial, după ce proiectul fusese aprobat de Guvern încă din septembrie, adoptat în octombrie de Senat și în decembrie de Camera Deputaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe