Piața auto din România – cea mai mare creștere din Europa. Marile țări Italia, Germania, Franța, Spania, în scădere

Piața auto din România - cea mai mare creștere din Europa. Marile țări Italia, Germania, Franța, Spania, în scădere
A fost eliberat primul număr de înmatriculare verde Sursa foto: MAI Facebook

Înmatriculările de autoturisme în Europa au înregistrat o scădere de aproape 14% în primul semestru, însă piața din România a evoluat în sens invers și a înregistrat cea mai puternică creștere a înmatriculărilor comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Înmatriculările de autoturisme de la noi înregistrează cea mai mare creștere din Europa

Potrivit sursei citate, 5,597 milioane autoturisme au fost înmatriculate în perioada ianuarie-iunie 2022 în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în scădere cu 13,7% comparativ cu 6,485 milioane de unități în primul semestru 2021.

Aceasta în condițiile în care toate marile piețe auto din UE (Germania, Franța, Spania și Italia) au înregistrat scăderi de două cifre, variind de la un declin de 22,7% în Italia, până la unul de 10,7% în Spania, scrie Agerpres.

În schimb, în România înmatriculările de autoturisme au crescut cu 23,1% în ritm anual în primul semestru, până la 58.712 de unități, acesta fiind cea mai mare creștere procentuală înregistrată în Europa.

De asemenea, luna iunie 2022 a fost a 11-a lună consecutivă de scădere a înmatriculărilor de autoturisme în Uniunea Europeană, cu un declin de 15,4%, până la 886.510 unități, în condițiile în care problemele de-a lungul lanțurilor de aprovizionare au continuat să limiteze producția de vehicule.

Cel mai mic număr de înmatriculări de autoturisme în UE, în luna iunie

ACEA subliniază că cele 886.510 de autoturisme înmatriculate în UE în luna iunie reprezintă cea mai mică cifră pentru această lună înregistrată de la debutul publicării datelor statistice în 1996.

Toate cele patru mari piețe auto din UE (Germania, Franța, Spania și Italia) au înregistrat scăderi de două cifre în luna iunie, cea mai importantă fiind scăderea de 18% înregistrată în cazul Germaniei, iar cea mai mică fiind cea de 7,8% înregistrată în Spania.

În cazul României, înmatriculările de autoturisme au înregistrat o scădere de doar 6,6% în luna iunie, una din cele mai modeste din UE, pe piața locală fiind înmatriculate 11.067 de autoturisme.

Urmăriți B1TV.ro și pe