Renault s-a decis să își vindă 34% din afacerile din Coreea pentru 200 de milioane de dolari

Renault s-a decis să își vindă 34% din afacerile din Coreea pentru 200 de milioane de dolari
Renault s-a decis să își vindă 34% din afacerile din Coreea pentru 200 de milioane de dolari. Sursa Foto: flickr.com

Francezii de la Renault au ajuns la o înțelegere cu chinezii de la Geely pentru a le transfera acestora din urmă 34,02% din acțiunile Renault Korea Motors.

Acțiunile Renault au fost estimate la 200 de milioane de dolari, motiv pentru care tranzacția este o urmare a acordului de colaborare dintre Renault și Geely Holding semnat în ianuarie 2022.

Grupul Renault vinde 34% din Korea Motors

În contextul dat, filiala Centurion Industries Limited a celor de la Geely primește o participație de 34,02% din capitalul social al Renault Korea Motors, în timp ce grupul Renault rămâne acționarul majoritar al RKM.

Grupul Renault, ale cărui vânzări au scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2021, se află în mijlocul planului de redresare Renaulution care vizează creșterea marjelor de profit și împărțirea afacerilor în divizii dedicate vehicule electrice, precum și a celor cu motoare cu ardere internă. Totodată, francezii speră că pot ține pasul cu concurenți Tesla și Volkswagen.

Decizia Renault de a vinde 34,02% din Renault Korea Motors pentru 264 de miliarde de woni vine la câteva săptămâni după ce unele informații arătau că grupul din care face parte și Dacia ar putea renunța și la o parte din participația la compania japoneză Nissan.

Pentru Geely Holding, grup care și-a crescut majoritatea afacerilor prin parteneriate globale, investiția în RKM reprezintă un cap de pod către piața auto sud-coreeană care, în prezent, este dominată autoritar de producătorul local Hyundai – Kia.

Noile vehicule vor fi produse la actuala fabrică Renault Korea Motors din Busan

„Este un parteneriat prin care Geely ar putea bate la ușa pieței de vehicule electrice din Coreea de Sud. Pentru firmele chineze, accesul pe piața din Coreea de Sud poate sprijini și vânzarea de vehicule electrice pe alte piețe emergente, precum și în Europa sau SUA”, consideră Kim Jin-woo, analist la Korea Investment & Securities.

Înaintea tranzacției cu Geely, Renault deținea 80% din Renault Korea Motors, restul de 20% fiind în posesia companiei coreene Samsung Motors.

În ianuarie 2022 Geely Holding Group și Renault Group au transmis debutul unei colaborări dedicată producerii în Coreea de Sud a unei game complet noi de vehicule hibride și cu motoare cu ardere internă eficiente. Noile vehicule vor fi produse la actuala fabrică Renault Korea Motors din Busan, Coreea de Sud, începând din 2024.

Conform oficialilor Renault „noile produse vor utiliza platforma modulară compactă a Geely Holding Group dezvoltată de centrul de cercetare și dezvoltare din Suedia, precum și tehnologii avansate de propulsie ale grupului chinez care deține, printre altele și marca Volvo. Renault va contribui cu tehnologiile sale de ultimă oră, experiența în design și knw-how-ul dobândit pe piața coreeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor