România, pe locul 8 în UE la producţia de maşini. Ce ţări am reuşit să depăşim şi ce model a dat LOVITURA la export (FOTO)

România, pe locul 8 în UE la producţia de maşini. Ce ţări am reuşit să depăşim şi ce model a dat LOVITURA la export (FOTO)
Foto: pixabay.com

România s-a clasat anul trecut pe un nesperat loc 8 la producția de mașini în Uniunea Europeană, peste ţări precum Polonia și Ungaria, dar încă suntem mult în urma Slovaciei şi Cehiei.

Potrivit raportului ACEA pentru industria auto europeană, citat de hotnews.ro, Japonia și Turcia sunt piețele de unde UE importă cele mai multe autoturisme, în timp ce SUA și China sunt principalele destinații de export.

La autobuze și vehicule comerciale, Turcia este principala țară care exportă în UE.

Raportul ACEA pe 2018 arată că în UE s-au produs anul trecut 16,1 milioane de mașini, iar România este pe locul opt, cu 471.000 unități (creștere de 30% față de anul precedent datorată primului an de producție a lui EcoSport la Craiova, dar și cererii mari pentru Duster).

Germania este cel mai mare producător, cu 4,9 milioane mașini, iar Spania este pe locul doi, cu 2,1 milioane. Pe locul al treilea se află Franţa, iar pe patru Marea Britanie.

Cehia se află pe locul pe cinci, cu un record de peste 1,4 milioane mașini, iar Ungaria și Polonia au cunoscut o scădere a producţiei, ajungând pe locurile nouă, respectiv zece.

(Foto: ACEA)

În 2018 statele UE au importat 3,65 milioane de automobile în valoare de 46 miliarde euro și au exportat 5,4 milioane, în valoare de 127 miliarde euro.

Cele mai multe mașini importate de Uniune au fost din Turcia, peste 780.000, în timp ce Japonia, Coreea de Sud, China și Maroc au completat top 5.
La export, cele mai multe mașini au luat drumul SUA (1,15 milioane), la mare distanță de China (545.000) și de Turcia (291.000). Top 5 a fost completat de Japonia și Elveția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”