Românii au înmatriculat mai puține mașini noi în 2021

Românii au înmatriculat mai puține mașini noi în 2021

Scăderea puterii de cumpărare a românilor, dar și criza semiconductorilor în domeniul auto se simte puternic. Anul 2021 a fost destul de modest pentru piața auto din țara noastră, o scădere de 4,1% față de 2020.

Anul trecut au fost înmatriculate în România doar 121.208 de mașini noi. Dintre acestea, 11.858 au intrat în trafic în luna decembrie. În schimb, numărul înmatriculărilor de autoturisme rulate a crescut cu 3,7%, până la 395.759 de unități, potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Cele mai multe mașini noi vândute au fost cele de la Dacia, grupul Renault, 34.788 de unități înmatriculate. Pe locul al doilea, la mare distanță, a fost Hyundai, cu 9.532 de unități, iar locul al treilea a fost ocupat de Toyota, cu 8.942 de unități.

Categoria vehiculelor comerciale a înregistrat un ritm foarte diferit de cel al autoturismelor. Anul trecut au fost înmatriculate în România 23.747 de unități, cu 21% mai multe vehicule noi față de 2020. De asemenea, categoria de vehicule comerciale second-hand s-a redus cu 3,3%, până la 53.300 de unități.

Care sunt perspectivele pentru 2022, pentru proprietarii de mașini vechi

Rămâne de văzut cum vor fi afectați proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani din România. Guvernul PSD, PNL și UDMR a anunțat înăsprirea taxelor pentru cei care se încadrează în această categorie.

„Propun și colegilor din coaliție să avem cele două măsuri de stimulare pentru mașinile noi și de descurajare pentru mașinile vechi. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin introducere de noi taxe.

Guvernul a spus că nu va introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente – în cazul mașinilor vechi și foarte poluatoare, să fie majorate. Aici va trebui să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale și să găsim o descurajare de înmatriculare a mașinilor vechi”, a declarat ministrul Tanczos Barna, pentru B1 TV.