Românii vor să scape de mașinile poluante după valul de scumpiri la pompă. Cresc vânzările la mașini hibride sau pe GPL

Românii vor să scape de mașinile poluante după valul de scumpiri la pompă. Cresc vânzările la mașini hibride sau pe GPL
Foto: Pixabay

În contextul exploziei prețurilor la carburanți românii tind să renunțe la mașinile poluante, chiar dacă obțin mai puțini bani când le vând. În paralel crește preferința pentru mașini mai puțin poluante, cum ar fi cele hibrid sau pe GPL, arată datele transmise luni de Autoropa.ro.

Cum afectează creșterea prețurilor la pompă piața auto

Unul dintre motivele care au dus la această evoluție este prețul în creștere la benzină și motorină. Sunt afectați în special românii care au mașini cu motoare de capacitate cilindrică mare, de 2 litri, 2,2 litri, 2,4 litri, 2,5 litri, 3 litri, cu norme de poluare Euro 3, Euro 4 și Euro 5, care au cel mai mare consum din cauza tehnologiei vechi. Acestea se vând tot mai greu în acest moment, scrie economedia.ro.

Dacă acum un an, când benzina și motorina costau în jur de 5,5 lei/litru, aceste mașini second-hand cu consum mare se tranzacționau într-un interval de 2-3 luni, în prezent, deși mașinile sunt la ofertă, un client poate să apară în 5-6 luni.

Cele mai căutate mașini second-hand în 2022 sunt modele fabricate după anul 2016, deci cu motorizări Euro 6 și tehnologii care reduc consumul de carburant, cu prețuri cuprinse între 10.000 și 25.000 de euro.

Românii se orientează către autoturisme mai puțin poluante

Tot mai mulți români se orientează în schimb către mașini hibride sau pe GPL. Spre exemplu, un autoturism hibrid cu motor de 2 litri benzină și sistem plug-in hybrid are un consum urban în jur de 8 litri/100 de km, comparativ cu unul de 2 litri benzină al cărui consum depășește 12-14 litri/100 de km în regim urban.

În ultimele luni a crescut numărul de înmatriculări de autovehicule hibride și electrice, conform datelor DRPCIV. Aproape 9.400 de autoturisme noi electrice și full hybrid au fost înmatriculate pe piața din România. Cota de piață crește rapid, după primele 5 luni se apropie de 20%.

Urmăriți B1TV.ro și pe