Sancţiuni dure pentru şoferi: gestul care te lasă fără carnet pentru 120 de zile. Care sunt propunerile din proiectul MAI

Sancţiuni dure pentru şoferi: gestul care te lasă fără carnet pentru 120 de zile. Care sunt propunerile din proiectul MAI
Foto simbol: Pixabay

În cele mai multe cazuri, când un șofer român încalcă legea, rămâne fără permis de conducere pentru 30 până la 90 de zile. Însă, există și situații în care poți rămâne fără carnet chiar și pentru 120 de zile. Poliţia pregăteşte pedepse mult mai mari pentru șoferii care nu respectă regulile.

Proiect MAI: Şoferii care circulă pe contrasens pe autostradă, 120 de zile fără permis

Oficialii din Ministerul Afacerilor Interne au redactat un proiect ce urmează să fie legiferat în curând și care, după publicarea în Monitorul Oficial, va da dreptul polițiștilor de la circulație de a te lăsa fără carnet pentru 120 de zile.

Astfel, potrivit uneia dintre prevederi, şoferii care circulă pe contrasens pe autostradă vor rămâne fără permis pentru 120 de zile.

Vizaţi sunt şi cei care întorc maşina prin folosirea frânei, dar şi cei care folosesc repetat semnalele sonore şi/sau luminoase, în scopul nejustificat de a obliga un alt şofer din faţă să elibereze banda de circulaţie, potrivit Playtech.ro.

”Executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, declara, acum ceva timp, purtătorul de cuvânt al MAI, Georgian Drăgan.

„Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, au atras atenția oficialii din Ministerul Afacerilor Interne.