Senat: Trusa de prim-ajutor nu mai este obligatorie pentru șoferii de mopede și motociclete

Senat: Trusa de prim-ajutor nu mai este obligatorie pentru șoferii de mopede și motociclete
Foto: Alba24

Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, o propunere legislativă legată de circulația pe drumurile publice. Șoferii de mopede și motociclete nu o să mai trebuiască să aibă la ei trusa de prim-ajutor, notează capital.ro.

Sute de români sunt vizați direct de această decizie

Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate. Au fost înregistrate 117 voturi PRO şi o singură abţinere.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.

„Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative susțin că este „îngrijorător” că legea din țara noastră lasă loc la interpretare, obligând şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor.

În expunerea de motive, ei au amintit de cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Propunerea respectivă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Legea nu se schimbă pentru mașini

Lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a triunghiurilor reflectorizante le poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Conținutul minim al trusei sanitare auto este reglementat de Ordinul nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto.

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  • să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz, potrivit playtech.ro.

La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Urmăriți B1TV.ro și pe