Mare atenție, șoferi. Noul Cod Rutier vine cu sancțiuni mari pentru cei care încalcă o regulă aparent banală.
Orice obiect care obstrucționează chiar și parțial vizibilitatea șoferului la volan își poate aduce o amendă de până la 2.900 de lei, potrivit Cancan.
Mulți șoferi obișnuiesc să își accesorizeze autoturismele cu diverse lucruri, cum ar fi: iconițe, cruciulițe, jucării de pluș, odorizante sau suporturi de telefon, fără să știe că acestea pot reprezenta un risc mare asupra vizibilității la volan. Codul Rutier prevede clar că montarea unor astfel de accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale este strict interzisă, asta dacă acestea reduc vizibilitatea.
Potrivit articolului 102 (36) din Codul Rutier, se consideră contravenție și este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni:
„Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”
Prin urmare, polițiștii pot sancționa șoferii dacă există un obiect decorativ care poate afecta câmpul vizual al șoferului.
Așa cum spuneam, șoferii riscă sancțiuni grave, nu doar o amendă usturătoare, ci pot rămâne și fără talonul auto. Amenda poate varia între 1.305 și 2.900 de lei, în funcție de gravitatea situației și de decizia agentului de poliție.
Clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, având în vedere că un punct de amendă este echivalent cu 145 de lei.
O parte din șoferii români au fost deja sancționați pentru montarea suportului de telefon în locuri nepotrivite sau pentru afișe și autocolante care reduc vizibilitatea.
Printre accesoriile care pot atrage sancțiuni se numără:
De asemenea, dacă discutăm de folia fumurie de pe geamuri, aceasta este permisă doar pe geamurile laterale spate și pe lunetă, iar aplicarea lor pe parbriz sau geamurile laterale din față este interzisă.
Șoferii sunt revoltați de faptul că legea nu specifică exact care este limita legală admisă privind vizibilitatea. Astfel, șoferul va fi sancționat în cazul în care așa va decide agentul de poliție. El decide dacă obiectele din mașină obstrucționează sau nu câmpul vizual.