Timp de două săptămâni RATB testează primul autobuz electric, iar bucureștenii nu plătesc călătoria. Cum arată acesta și pe ce linie circulă (FOTO)

Timp de două săptămâni RATB testează primul autobuz electric, iar bucureștenii nu plătesc călătoria. Cum arată acesta și pe ce linie circulă (FOTO)
Foto: adevarul.ro

Începând de astăzi, pentru două săptămâni, Regia Autonomă de Transport București (RATB), testează un autobuz electric cu care bucureștenii pot circula gratuit deoarece acesta nu este prevăzut cu cititoare de carduri, scrie Adevărul.

Autobuzul circulă pe linia 104, pe traseul Cora Pantelimon – Piaţa Operei. Dacă după aceste două săptămâni de testare se va dovedi că autobuzul este potrivit pentru București, în 2016, în flota RATB ar putea ajunge primele autobuze de acest tip.

„Autobuzul electric a ajuns în Bucureşti zilele trecute. Este fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia“, au declarat reprezentanţii RATB.

Aceștia susţin că autobuzul poate parcurge în jur de 150 de kilometri după şase, şapte ore în care bateriile au fost încărcate 100%.

„Traseul liniei 104 are în jur de 25 de kilometri şi autobuzul ar trebui să parcurgă după o încărcare completă şase curse tur – retur. Există posibilitatea ca la capăt de linie să fie reîncărcate bateriile între curse. Rămâne de văzut cum se comportă în condiţiile de trafic din Bucureşti“, a precizat Ion Dedu, şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

Autobuzul nu are aer condiționat pentru pasageri, ci doar în cabina șoferului.

Deşi preţul pentru un asemenea autobuz se ridică la aproximativ 450.000 de euro, investiţia se amortizează, în primul rând, prin lipsa alimentării cu carburant.

„În acest moment nu avem bani, dar o mulţime de fonduri europene susţin astfel de achiziţii. Trebuie să vedem dacă aceste autobuze vor face faţă condiţiilor de circulaţie din oraş. Dacă se dovedesc avantajoase, până la sfârşitul acestui an pregătim toate documentele pentru finanţare“, a precizat Ion Dedu.

„Este frumos, elegenat, spaţios. Cele vechi fac zgomot“ spune un bucureştean care s-a urcat în autobuzul electric.

Totodată, în Bucureşti vor ajunge în următoarele săptămâni alte două autobuze electrice fabricate în China care vor fi testate aproape o lună pe străzile din Bucureşti. 


Foto: Roberto Sălceanu/adevărul.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe