Tribul Cherokee cere Jeep să nu îi mai folosească numele la mașini. Compania a început să utilizeze denumirea în urmă cu aproape jumătate de secol

Tribul Cherokee cere Jeep să nu îi mai folosească numele la mașini. Compania a început să utilizeze denumirea în urmă cu aproape jumătate de secol
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Genin Nicolas

Principalul șef al Națiunii Cherokee dorește ca Jeep să nu mai folosească denumirea tribului său pentru celebrele automobile SUV, spunând că „nu ne onorează să avem numele nostru tencuit pe o parte a unei mașini”, transmite CNBC.

Tribul Cherokee, nemulțumit că Jeep folosește numele său la mașini

Jeep a început să folosească numele Cherokee cu mai bine de 45 de ani în urmă și l-a utilizat inclusiv la cel mai vândut model al brandului, Grand Cherokee SUV. Compania are pe piață și un SUV de dimensiuni mai mici intitulat Cherokee – al treileacel mai vândut autovehicul în SUA în 2020.

Chuck Hoskin Jr., principalul șef al Cherokee Nation, susține că a venit vremea ca echipele de sport și corporațiile să nu mai folosească numele triburilor de americani nativi pentru brandurile lor.

„Sunt sigur că asta vine dintr-o intenție bună, dar nu ne onorează să avem numele tencuit pe o parte a unei mașini”, a mai declarat Chuck Hoskin Jr.

El a explicat că nu se așteaptă ca Jeep să schimbe peste noapte numele autovehiculelor, însă a subliniat că tribul Cherokee nu este de acord cu folosirea numelui său.

„Viziunea mea este aceea că o corporație nu ar trebui să își pună la vânzare produsele folosind numele nostru”, a mai spus Hoskin. „Pentru compania Jeep, cred că ei se uită la asta ca la ceva pe care au conceput cu decenii în urmă, și mă gândesc că ei cred, cu bună credință, că asta onorează poporul Cherokee. Nu sunt de acord și am avut acest nume de puțin mai multă vreme decât compania Jeep. L-am avut încă de dinainte de a fi înregistrată istoria”, a continuat el.

În replică, Jeep s-a arătat gata pentru „un dialog deschis și respectuos” cu Chuck Hoskin Jr. Compania susține că numele autovehiculelor sale „au fost alese cu atenție (…) pentru a onora și celebra poporul americanilor nativ, pentru noblețea, priceperea și mândria sa”.

Mai mulți oficiali ai companiei l-au contactat pe Hoskin, care spune că discuțiile au fost „bune” și bine intenționate, dar spune că nu i-au schimbat viziunea asupra subiectului.

El s-a arătat de părere că metoda cea mai potrivită pentru a onora Națiunea Cherokee este să îi înveți cultura și istoria. Întrebat dacă tribul ar fi pregătit să facă o înțelegere cu Jeep pentru a primi donații de pe urma vânzărilor de autovehicule, Hoskin a afirmat că o astfel de situație ar fi „problematică”.