Volkswagen, lovită puternic de criză. În 2021 a înregistrat cele mai slabe vânzări din ultimii 10 ani

Volkswagen, lovită puternic de criză. În 2021 a înregistrat cele mai slabe vânzări din ultimii 10 ani
Logoul Volkswagen, așezat de un angajat al companiei pe un model VW ID.3, în timpul unui eveniment desfășurat la Dresda, Saxonia, în 8 iunie 2021. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sebastian Kahnert

2021 a fost un an nefericit pentru multe companii, inclusiv pentru gigantul Volkswagen. Anul trecut au fost înregistrate cele mai scăzute vânzări din ultimul deceniu pentru producătorul german. Doar 8,9 automobile au fost vândute, au dezvăluit șefii de la VW.

Veștile proaste continuă pentru producătorul auto. Petru prima jumătate din 2022, situația lanțului de aprovizionare rămâne incertă.

În ceea ce privește cifrele de anul trecut, Volkswagen se aștepta la un recul, din cauza crizei semiconductorilor.

„În circumstanţe neobişnuit de dificile, Volkswagen a atins un rezultat satisfăcător al vânzărilor. Cu toate acestea, efectele uriaşe ale semiconductorilor asupra producţiei nu au putut fi compensate pe deplin”, a declarat directorul de vânzări şi marketing Klaus Zellmer.

Performanţele producătorilor de automobile premium au fost cele mai modeste în Europa. Mărcile BMW şi Mini au înregistrat o creştere de doar 3,9%, iar Mercedes-Benz o scădere de 11,2%.

Vânzările mașinilor „eco-friendly”, în creștere

În schimb, vânzările de vehicule hibride sau complet electrice au crescut la nivelul industriei auto, în special în Europa, unde au reprezentat între o cincime şi un sfert din livrări, dar au cu o pondere mică din totalul vânzărilor globale.

La Volkswagen, vehiculele electrice cu baterii au reprezentat 5,1% din livrări, nivel dublu faţă de cifra de anul trecut, dar o fracţiune din ţinta de 50% a producătorului de automobile pentru 2030.

În 2021, Volkswagen a vândut cu 73% mai multe mașini electrice față de anul precedent.