Adrian Câciu: Execuția bugetară pe primele 6 luni arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului. Partea mai puțin bună, cea referitoare la investiții

Adrian Câciu: Execuția bugetară pe primele 6 luni arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului. Partea mai puțin bună, cea referitoare la investiții
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2022 arată atât părțile bune, cât și părțile mai puțin bune ale activității Guvernului, a declarat marți ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Ce a spus Adrian Câciu despre execuția bugetară pe primele șase luni

Potrivit ministrului, partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții.

„Executia bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului. Părțile bune sunt cele referitoare la stabilitate și indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creșterea colectării veniturilor fiscale precum și o revenire pe zona absorbtiei de fonduri europene. Partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții”, a scris Adrian Câciu, marți, pe Facebook.

Cheltuielile de investiții, susține el, nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru.

„Motivul principal invocat de toți a fost acela al prețurilor și, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea prețurilor la contractele publice. Investițiile trebuie realizate. Rămân o prioritate!”, a adăugat Adrian Câciu.

Social-democratul a oferit și „câteva răspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale și energie:

  1. La sase luni, restanțele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.
  2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei și, din datele existente, a platit deja 3 miliarde.
  3. În primele sase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziție un buget de 2,1 miliarde de lei”.

„E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile intârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situatia ministrul energiei. Spre deosebire de primele șase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi către furnizori. Ca să ai restante trebuie să ai astfel de facturi care sa înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei”, a continuat Adrian Câciu.

„Dacă, însă, atât a înțeles dintr-o execuție bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriașe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigații sau Pensii”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)