Alte trei nave încărcate cu cereale pornesc din Ucraina

Alte trei nave încărcate cu cereale pornesc din Ucraina
Trei nave încărcate cu cereale au părăsit vineri porturile ucrainene în baza unui acord de trecere în siguranță, sursă foto: captură YT

Trei nave încărcate cu cereale au părăsit vineri porturile ucrainene în baza unui acord de trecere în siguranță încheiat recent, a anunțat ministerul turc al apărării citat de Reuters.

O lume întreagă vrea ca exporturile de alimente să devină stabile și previzibile

Prima navă de cereale care a plecat dintr-un port ucrainean de la începutul invaziei rusești, a părăsit luni Odesa.

„Ne așteptăm ca garanțiile de securitate ale partenerilor noștri de la ONU și din Turcia să continue să funcționeze, iar exporturile de alimente din porturile noastre să devină stabile și previzibile pentru toți participanții pe piață”, a declarat pe Facebook ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, după plecarea navelor.

Într-un progres diplomatic rar întâlnit în cele cinci luni de război, ONU și Turcia au intermediat un acord de trecere în siguranță între Moscova și Kiev, după ce Națiunile Unite au avertizat asupra foametei din cauza opririi transporturilor de cereale ucrainene.

Vineri, două nave de cereale au plecat din Chornomorsk și una din Odesa, cu un total de aproximativ 58.000 de tone de porumb.

Ministerul turc al Apărării a precizat pe Twitter că nava Navistar, sub pavilion Panama, care transporta 33.000 de tone de porumb cu destinația Irlanda, a plecat din Odesa.

Nava Rojen, sub pavilion maltez, care transporta 13.000 de tone de porumb, a plecat din portul Chornomorsk cu destinația Marea Britanie. Nava Polarnet, sub pavilion turcesc, care transporta 12.000 de tone de porumb, a plecat din Chornomorsk spre portul turcesc Karasu din Marea Neagră.

Nava de transport turcească Osprey S, care arborează pavilionul Liberiei, ar urma să ajungă vineri în portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat administrația regională din Odesa. Acesta ar fi prima navă care ajunge într-un port ucrainean în timpul războiului.

Ucraina a cerut ca acordul privind cerealele să fie extins pentru a include și alte produse, cum ar fi metalele.

Urmăriți B1TV.ro și pe