Asociația Energia Inteligentă: doar 10% dintre consumatorii de gaze naturale vor fi recompensați

Asociația Energia Inteligentă: doar 10% dintre consumatorii de gaze naturale vor fi recompensați
Foto: Pixabay

Vești triste pentru români: doar 10% dintre consumatorii de gaze naturale și 15% dintre cei care folosesc energie electrică vor beneficia de compensarea facturilor pe perioada iernii.

Abonații nu nu se încadrează în condițiile de compensare

Situația respectivă este cauzată de faptul că majoritatea românilor au rămas la abonamente cu tarif universal, deși au încheiat contracte concurențiale înainte de scumpirea energiei. Prin urmare, prețul pe kilowatt nu trece de pragul de plafonare.

“Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh”, informează Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit reprezentanților AEI, în cazul facturilor de gaze naturale, numărul abonaților care nu se încadrează în condițiile de compensare este și mai mare.

“Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh”, spun specialiștii, citați de Agerpres.

Compensarea va fi aplicată doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

25% dintre consumatorii energiei electrice rămân fără compensări

Consumatorii care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 – 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 # 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 # 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de energie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 – 2,5 lei/lună.

Potrivit specialiștilor, aproape 25% din consumatori casnici de energie electrică nu vor beneficia de nici o compensație, pentru că vor depăși pragurile de consum, alți circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună și doar aproximativ 15% dintre consumatorii casnici vor beneficia de până la aproximativ 30 lei compensare pe lună.

Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă au ajuns la concluzie că 40% dintre consumatorii de gaze naturale nu vor beneficia de nici o compensație, iar aproape 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul din contract sub limita de compensare și doar aproximativ 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună.

Ultima oră
10:43 - Fiica cea mică a lui Adrian Minune se pregătește de nuntă la doar 18 ani. Adriana Simionescu: „Eu nu concep să divorțezi. Ți-ai ales persoana nepotrivită, rămâi nefericită până la adânci bătrâneți” (GALERIE FOTO)
10:39 - Gabriela Ruse, eliminată de la Australian Open de Veronika Kudermetova. Tot miercuri a părăsit turneul și Jaqueline Cristian
10:38 - Radu Țincu: Valul 5 durează mai mult în Europa pentru că Omicron se transmite mult mai repede. În România e posibil să ajungem chiar la o triplare a numărului de cazuri în perioada următoare (VIDEO)
10:18 - Adolescent înjunghiat la Timișoara. Băiatul se îndrepta spre școală și ar fi avut o altercație
10:12 - Tranzacţie de 70 de miliarde de dolari: Microsoft cumpără Activision Blizzard
10:04 - Tentativă de omor la metroul din București. O femeie a încercat să arunce două persoane în fața trenului, la stația Lujerului (VIDEO)
09:56 - Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări