Guvernul Republicii Moldova le promite celor 2,6 milioane de cetățeni că nu vor rămâne fără gaze naturale

Guvernul Republicii Moldova le promite celor 2,6 milioane de cetățeni că nu vor rămâne fără gaze naturale
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Vicepremierul Andrei Spînu a promit marți celor 2,6 milioane de cetățeni moldoveni că nu vor rămâne fără gaze naturale, chiar dacă compania MoldovaGaz nu a reușit să plătească facturile restante în valoare de 74 de milioane de dolari pe care le datorează companiei rusești Gazprom, conform Reuters, citat de către Agerpres.

Această declarație vine pe fondul plăților întârziate ale Republicii Moldova pentru compania Gazprom. Conform declarațiilor Gazprom, aceasta va sista livrarea de gaze naturale către Republica Moldova începând de mâine.

„Data-limită pentru efectuarea plăţilor este luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, conform termenilor contractului, a informat partea moldoveană că livrările de gaze către Republica Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov.

Guvernul caută soluții pentru această problemă

„MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.
Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare.”, a transmis Andrei Spînu, în cadrul unei postări pe Facebook.

Gazprom amenința că va sista livrarea de gaze naturale

Reprezentatul companiei, Serghei Kuprianov, a declarat că Republica Moldova și Gazprom ar fi convenit să prelungească contractul privind livrarea de gaze naturale pentru încă cinci ani.

Luna trecută, compania Gazprom a avertizat în mod constant că neplata facturilor va duce la sistarea livrărilor de gaze naturale. Datoria totală a Republicii Moldova este de 709 milioane de dolari, susține societatea rusă.

În aceeași perioadă, Republica Moldova a instituit starea de urgență din cauza deficitului de gaze cu care se confruntă țara.

Ultima oră
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze