Bursa de la Tokyo şi yenul s-au depreciat puternic după cutremurul din Japonia

Bursa de la Tokyo şi yenul s-au depreciat puternic după cutremurul din Japonia
Foto: sonyinsider.com

Moneda naţională a Japoniei s-a depreciat semnificativ, vineri, în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 8,9. De asemenea, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 1,7%, atingând minimul ultimelor cinci săptămâni, relatează BBC.

Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro după cutremur. Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Indicele Nikkei era deja în scădere din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, precum şi a temerilor legate de economia globală.

Investitorii anticipează că vor exista noi presiuni asupra bugetului de stat al Japoniei şi că vor apărea în curând consecinţe economice semnificative.

În urma puternicului cutremur, care s-a produs la ora locală 5:46, mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. În plus, mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, au fost cuprinse de flăcări.

Activităţile din portul Yokohama au fost întrerupte din cauza seismului devastator. De asemenea, oraşul Sendai din nordul Japoniei, care a fost cel mai afectat de dezastrul natural, a fost înghiţit de valurile imense tsunami.

Costurile pentru repararea pagubelor produse de acest cutremur vor fi uriaşe, iar acestea se vor adăuga la datoriile guvernului japonez.

Urmăriți B1TV.ro și pe