Acțiunile de pe Wall Street au scăzut drastic vineri pentru a doua zi consecutivă, în condițiile în care investitorii s-au îngrijorat de potențialele creșteri abrupte ale dobânzilor din SUA, precum și de intensificarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, anunță Reuters
Majoritatea celor 11 indici majori ai S&P 500 au scăzut, în frunte cu tehnologia și consumatorii discreționari, cu pierderi de peste 2% fiecare.
Indicele sectorului energetic a crescut cu peste 2%, întrucât prețul petrolului a atins maximele din ultimii opt ani.
Amazon a scăzut cu 3,2%, iar Nvidia Corp a scăzut cu 6,1%. Tesla a scăzut cu 4,4%, iar Meta (compania mamă a Facebook și Instagram) a scăzut cu 3,2%, scăderea adăugându-se la pierderile masive Facebook.
Vânzarea s-a accelerat după-amiază, când Washingtonul a avertizat că Rusia adună mai multe trupe în apropierea Ucrainei și că o invazie ar putea veni în orice moment.
„Trebuie să vedem cum se desfășoară situația în weekend și dacă comunitatea internațională poate sau nu (n.r. continua căile diplomatice)”, a spus Thomas Hayes, manager al Great Hill Capital LLC, din New York.
În tranzacțiile de după-amiază, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,75%, în timp ce S&P 500 a pierdut 1,23%.
Indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 1,97%.
Bursa americană e în scădere de joi, după ce datele au arătat că prețurile de consum au crescut cu 7,5% în ianuarie, cea mai mare creștere anuală din ultimii 40 de ani, în timp ce comentariile președintelui St. Louis Fed Bank, James Bullard, despre creșterile agresive ale ratelor dobânzilor au zguduit temerile investitorilor.
Comercianții stabilesc prețul la o creștere a ratei de jumătate de punct în martie, cu șanse mici de o creștere mai mică cu un sfert de punct și pariuri puternice pentru un scenariu care ar aduce ratele la un interval de 1,75%-2,00% până la sfârșitul anului.
Un sondaj realizat de Universitatea din Michigan a arătat că speranțele consumatorilor americani au scăzut la cel mai mic nivel înregistrat de mai bine de un deceniu, la începutul lunii februarie, pe baza așteptărilor că inflația va continua să crească pe termen scurt.
Indicele de volatilitate, cunoscut și sub numele de indicatorul de frică al Wall Street, a crescut pentru a doua sesiune consecutivă și a atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii ianuarie.
„Volatilitatea pieței din ianuarie nu s-a încheiat și ne așteptăm la o agitație continuă, deoarece investitorii cântăresc perspectiva unei Rezerve Federale mai puternice în fața inflației în creștere”, a declarat Richard Saperstein, director de investiții la Treasury Partners.
Platforma imobiliară online Zillow Group Inc a crescut cu 11% după ce a depășit estimările de pe Wall Street pentru vânzările trimestriale. Vestea a venit după raportarea unei creșteri de 11 ori a veniturilor în segmentul său de locuințe.
Under Armour Inc a scăzut cu aproximativ 12% după ce a avertizat că marja de profit va fi sub presiune în trimestrul curent.
S&P 500 a înregistrat 13 noi maxime, în ultimele 52 de săptămâni, și nouă noi minime; Nasdaq Composite a înregistrat 36 de noi maxime și 163 de noi minime, în aceeași perioadă.