Daniel Dăianu: Acest mănunchi de crize, împreună cu o înăsprire a politicilor monetare pe plan internațional, ar putea însemna un șoc pentru România / Absorbția PNRR, un test foarte sever pentru instituții (VIDEO)

Daniel Dăianu: Acest mănunchi de crize, împreună cu o înăsprire a politicilor monetare pe plan internațional, ar putea însemna un șoc pentru România / Absorbția PNRR, un test foarte sever pentru instituții (VIDEO)

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat marți, pentru B1 TV, că pandemia, inflația, prețurile în creștere și înăsprirea politicilor monetare pe plan internațional ar putea însemna „un șoc pentru România” în condițiile în care țara noastră are nevoie de o corecție – scăderi de cheltuieli și creșteri de venituri pentru a reduce deficitul bugetar. În acest context, PNRR ar putea funcționa ca „un plămân suplimentar pentru economia României”. Totul e ca instituțiile chiar să-și facă treaba pentru a atrage banii europeni din Plan. Dăianu a punctat că oamenii nu vor accepta nicio scuză în cazul unui eșec.

Acesta a mai susținut că e nevoie și de un echilibru, iar corecția să se facă ținând cont de nevoile societății, pentru a se evita „o explozie socială”. Totodată, Daniel Dăianu a avertizat că în sistemul bugetar nu trebuie să existe o „dinamică salarială care să depășească putințele economiei”.

„Prețul relativ al alimentelor va crește și el legat de prețul energiei și noi trebuie să folosim condițiile naturale, pământul de la noi, printr-o politică industrială deșteaptă, să dezvoltăm producția agro-industrială”, a mai punctat președintele Consiliului Fiscal.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Dăianu, despre implementarea PNRR: Un test pentru instituții

„Trebuie să reușim cu PNRR. Noi spunem că se poate întâmpla ca acest mănunchi de crize, împreună cu o înăsprire a politicilor monetare pe plan internațional, să însemne un șoc pentru România, că o înăsprire a politicilor monetare și țintirea unui deficit bugetar mai mic, adică să încercăm să colectăm mai bine, să cheltuim mai puțin, adică dinamica cheltuielilor să nu fie cum și-ar dori unii, ei, această combinație e greu de amortizat și s-ar putea să avem o încetinire a economiei care să aibă un efect de bumerang și să ducă o colectare mai puțin bună a veniturilor bugetare. Asta nu e de dorit.

Deci va trebui multă măiestrie, văzând și făcând. Trebuie găsită acea cale să permită economiei României să crească, să realizeze o ajustare a deficitului și această ajustare e favorizată de o absorbție foarte intensă a PNRR, care va fi un test foarte sever penru instituții. Oamenii nu vor accepta explicații de tipul ”noi am vrut, dar nu s-a putut că nu ne-am înțeles cu alt Minister”. Totul trebuie să se rezolve în cadrul unui Guvern cu disciplin și transparență”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru B1 TV.

Ce spune Dăianu despre investițiile promise de Guvern

Întrebat despre investițiile anunțate de Guvern pentru anul viitor, Dăianu a răspuns: „În buget e prevăzută cifra de 6,7%. Inițial, PNL a venit cu 7%. Să spunem că e 6,7% acum și va rămâne, dacă vor putea, prin rectificări bugetare, să se îndrepte spre 7%. E foarte bine, dar pentru asta va trebui să avem o absorbție foarte intensă din cadrul financiar multanual și acest PNRR, care înseamnă împrumuturi și granturi. E un volum mare de resurse și ne-ar ajuta foarte mult în perioada de corecții. Ar fi ca un plămân suplimentar pentru economia României”.

Dăianu, despre datoria externă, împrumuturi și riscul unei „explozii sociale”

Potrivit, președintelui Consiliului Fiscal, datoria publică n-a depășit 50% ca pondere din PIB, dar „ea a crescut în mod sistematic și va trece de 50% în anii următori. Să sperăm că nu va ajunge la 60% din PIB, dar va afecta și costurile, dacă această corecție macroeconomică nu va fi crezută de piețe”.

„Noi avem nevoie de finanțare pe piața internă și externă și costul finanțărilor depinde de percepția, de perceperea acestei corecții. Dacă e percepută ca fiind credibilă, cu măsuri și pe partea de venituri, și pe partea de cheltuieli, e în regulă. Noi spunem că nu credem că în patru ani se poate realiza ajustarea de la un deficit de 9% din PIB la 3% numai pe partea de cheltuieli, adică să tai cheltuieli. Nu e posibil economic, social și politic că ajungi într-o zonă pe care noi o numin de ”echilibru instabil”, precar. Poți să ai o explozie socială…

Unii ar spune ”ce ne interesează pe noi? A vorbi despre social înseamnă să fii populist”. Iar o mare năzdrăvănie! Cum să vorbești așa ceva? Mereu trebuie să păstrezi un echilibru. Această corecție trebuie să se facă la nivelul societății, adică nici să avem în sectorul bugetar o dinamică salarială care să depășească putințele economiei, că nu ne putem permite așa ceva, așa am ajuns la procedura de deficit excesiv, dar trebuie să avem și creștere de venituri fiscale și bugetare, că nu e normal ca România să amortizeze șocuri legate de schimbarea de climă, de ce se întâmplă pe piețele financiare internaționale fără să echilibrezi, fără o creștere a veniturilor fiscale. Suntem în EU cu cel mai jos nivel al veniturilor fiscale – în jur de 27% din PIB”, a mai declarat Daniel Dăianu, pentru B1 TV.

Ultima oră
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă
08:30 - Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației
08:13 - Primul deces în România cauzat, cel mai probabil, de varianta Omicron a coronavirusului
08:08 - Accident cumplit în Sibiu! Doi adolescenți, care erau trași cu sania de o mașină, au căzut și s-au izbit de un autoturism ce venea din sens opus