Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina și perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală din Statele Unite.
Odată cu suplimentarea prezenței militare în Estul Europei și plecarea tuturor membrilor de familie care însoțesc personalul Ambasadei SUA din Kiev, tensiunile s-au amplificat. Până nu demult, piețele nu au simțit amenințarea extinderii capabilităților militare ale Moscovei pentru un potențial atac asupra Ucrainei.
Analistului ING Bank Francesco Pesole a apreciat că, pe fondul temerilor că blocajul dintre Rusia şi Vest ar putea duce la reducerea livrărilor de energie în Europa, piețele alocă primă de risc mai mare pentru euro.
Astfel, Euro a scăzut luni cu 0,4%, la 1,1298 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 96,01.
Mai multe bănci s-au revizuit în creştere estimările referitoare la viteza şi amploarea înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală (Fed) a SUA.
Astăzi, Rezerva Federală (Fed) a SUA începe o ședință de două zile, care ar putea marca majorările dobânzilor din martie.
Cei mai mulți analiști anticipează că Fed va majora dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale în martie. De asemenea, aceștia semnalează faptul că, în acest an, vor urma alte trei creșteri până la nivelul de 1%.