După atacurile Rusiei din Odesa, prețul grâului a crescut

După atacurile Rusiei din Odesa, prețul grâului a crescut
Conflictul dintre Rusia și Ucraina zguduie tot mai mult prețurile acțiunilor listate la bursele din Europa și Asia (FOTO- Pixabay)

Prețul grâului a crescut din nou în urma atacurilor rușilor asupra portului din Odesa. La bursa de cereala de la Chicago s-a înregistrat o creștere cu aproape 4%, însemnând 7, 86 dolari per obroc, asta în contextul în care vineri, cotația grâului a scăzut cu 6%, datorită acordului semnat la Istanbul, între Rusia și Ucraina.

Acord mai mult de formă

„Pentru reluarea exporturilor ucrainene va fi nevoie atât de coridoare maritime sigure cât şi de porturi sigure. Ruşii au pus sub semnul îndoielii siguranţa porturilor imediat după ce a fost semnat acordul de transport. Există din nou îndoieli”, a spus un trader european.
Porturile maritime ale Ucrainei au fost închise după debutul invaziei ruseşti în februarie şi chiar dacă anumite livrări au putut fi făcute pe cale rutieră sau feroviară spre ţările vecine România şi Polonia, milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina.

Inflația alimentelor pe glob

„Pe lângă incertitudinea cu privire la cât de mult vor dura operaţiunile de înlăturare a minelor, proprietarii de nave nu vor naviga spre Ucraina, indiferent de cât de mari sunt tarifele, dacă vor considera că navele ar putea fi lovite de rachete”, a spus un alt trader european de cereale.

Urmăriți B1TV.ro și pe