Economia mondială va încetini, „plătind prețul războiului”: OCDE

Economia mondială va încetini, plătind prețul războiului: OCDE
Economia mondială va încetini, "plătind prețul războiului": OCDE, sursă foto: captură YT

Economia mondială va avea anul viitor o lovitură mai mare decât se preconiza anterior din cauza efectelor războiului din Rusia în Ucraina, a anunțat luni OCDE, citat de AP.

Organizația și-a redus prognoza de creștere a economiei mondiale pentru 2023

Într-un raport sumbru intitulat „prețul războiului”, organizația cu sediul la Paris a remarcat că acest conflict a agravat presiunea inflaționistă în condițiile în care costul vieții creștea deja rapid.

„O serie de indicatori au luat o întorsătură negativă, iar perspectivele de creștere globală sunt tulburi”, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în raport.

Organizația și-a redus prognoza de creștere a economiei mondiale pentru 2023 la 2,2%, de la 2,8% în estimarea sa anterioară din iunie.

Au fost reduse perspectivele pentru aproape toate națiunile din topul Grupului celor 20 de economii, cu excepția Turciei, Indoneziei și Marii Britanii, deși pentru aceasta din urmă se preconizează o creștere zero.

Creșterea în Statele Unite – cea mai mare economie a lumii – este prognozată să încetinească la 0,5% în 2023.

Prognoza de creștere pentru China, a cărei economie a fost afectată de blocajele stricte din timpul pandemiei, a fost redusă drastic pentru acest an la 3,2%, în timp ce pentru 2023 a fost ușor redusă la 4,7%.

Recesiune în Germania

Se așteaptă ca Germania să intre în recesiune anul viitor, cea mai mare economie a Europei a scade cu 0,7% – o scădere de 2,4 puncte procentuale față de prognoza anterioară.

Zona euro în ansamblul ei va înregistra o creștere slabă de 0,3%, ceea ce reprezintă o retrogradare puternică de la 1,6%.

OCDE și-a menținut neschimbată prognoza de creștere globală pentru 2022, la trei procente, după ce anterior o scăzuse.

Pentru a evidenția impactul războiului din Ucraina, OCDE a declarat că producția globală în 2023 va fi cu 2.800 de miliarde de dolari mai mică decât cea estimată anterior, înainte de conflict.

Incertitudine semnificativă la nivel mondial

Războiul a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare, deoarece Rusia este un producător major de petrol și gaze, în timp ce Ucraina este un exportator cheie de cereale către țări din întreaga lume.

Creșterea în Statele Unite – cea mai mare economie a lumii – este prognozată să încetinească la 0,5% în 2023, sursă foto: captură YT

Inflația era deja în creștere înainte de conflict din cauza blocajelor din lanțul de aprovizionare global după ce țările au ieșit din epidemia de Covid.

OCDE a majorat prognoza de inflație pentru G20 la 8,2% pentru 2022 și la 6,6% pentru anul viitor.
Guvernele au anunțat măsuri de urgență pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față creșterii vertiginoase a costului vieții.

Băncile centrale au crescut ratele dobânzilor, o măsură necesară pentru a domoli inflația, dar care poate împinge economiile în recesiune.

O penurie mai severă de combustibil ar putea reduce cu încă 1,25 puncte procentuale economia Europei în 2023 și cu jumătate de punct creșterea globală.

Urmăriți B1TV.ro și pe