Efectele variantei de coronavirus din Africa de Sud se reflectă asupra burselor. Piețele din Asia înregistrează cea mai puternică scădere din ultimele trei luni

Efectele variantei de coronavirus din Africa de Sud se reflectă asupra burselor. Piețele din Asia înregistrează cea mai puternică scădere din ultimele trei luni
Foto: Pixabay.com

Bursele din Asia au suferit una dintre cele mai puternice scăderi din ultimele trei luni, iar petrolul s-a prăbușit, după ce a fost determinată o nouă variantă de coronavirus, în Africa de Sud.

Varianta B.1.1529 este mult mai contagioasă și rezistentă atât la vaccinuri, cât și în fața imunității dobândite prin îmbolnăvire. În acest context, investitorii au decis să se îndrepte spre obligațiuni, yen și dolari, transmite Reuters.

Tocmai din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății a decis să o ia în vizor și să o analizeze în perioada următoare.

Bursele din Asia înregistrează scăderi puternice din cauza variantei de coronavirus din Africa de Sud

Vineri, indicele MSCI al acțiunilor asiatice, cu excepția Japoniei, a scăzut la 1,8%. Este cea mai puternică scădere de pe piața bursieră din Asia, înregistrată din luna august și până în prezent.

În Hong Kong au fost bulversate acțiunile din dimeniul cazinourilor și al băuturilor alcoolice, în timp ce acțiunile din intustrica călătoriilor au scăzut în Sydney și Tokyo.

Totodată, incidele japonez Nikkie a înregistrat o scădere de 3%, în timp ce contractele pentru petrolul american au scăzut cu 2,7%.

Spre exemplu, potrivit sursei citate anterior, s-a înregistrat o scădere de 1% în cazul contractelor futures S&P 500 și una de 2% pentru Euro STOXX 50.

Bursele europene au înregistrat scăderi vineri, după confirmarea variantei din Africa de Sud

Principalele burse europene au înregistrat și ele scăderi, vineri, 26 noiembrie, după ce OMS a anunțat prezența unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud. Vineri dimineața, indicele principal CAC al bursei de la Paris era în scădere du 4,40%.

În același timp, bursa de la Londra se confrunta cu o scădere de 3,31%, iar cea de la Frankfurt cu o scădere de 3,19%, informează Marketwatch.com.

Varianta B.1.1.529, extrem de contagioasă și rezistentă

Noua variantă a coronavirusului a fost descoperită în Africa de Sud, iar OMS atrage atenția asupra faptului că este mai contagioasă, dar și mult mai rezistentă în fața imunității pe care organismul o dobândește, fie prin vaccinare, fie prin îmbolnăvire.

Din aceste motive, varianta a devenit un pericol pentru toate țările de pe glob, fiind și suspendării zborurilor înspre și dinspre Africa de Sud.

Comisia Europeană a decis suspendarea zborurilor între Europa și Africa de Sud. În acest context, vacanțele europenilor în țările exotice din zona de sud a Africii sunt pericol anul acesta, iar mulți doritori ar putea rămâne fără concendiul de la malul mării.

Din ce în ce mai multe țări impun măsuri tot mai dure

Din ce în ce mai multe țări impun măsuri tot mai dure și restricții pentru cetățenii care vin din Africa de Sud. Istraelul, una dintre țările cu  cea mai mare rată de vaccinare, dar și cu măsuri dure în fața pandemiei de COVID-19, a decis să restricționeze toate călătoriile în și din Africa de Sud.

La rândul său, Marea Britanie a introdus o măsură similară, pentru a împiedica noua variantă să intre pe teritoriul țării. Spre exemplu, au fost interzise călătoriile spre și dinspre Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini.

Țările asiatice au înăsprit și ele măsurile anti-COVID. Spre exemplu, Singapore și India au anunțat controale mult mai stricte la eroporturi și la punctele de frontieră, notează Reuters.

Germania a introdus, începând de vineri, o serie de restricții privind călătoriile în Africa de Sud, fiind introdusă pe lista țărilor cu variante noi de SARS-CoV-2.