Vacanțele de sărbători, în pericol. Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului

Vacanțele de sărbători, în pericol. Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului
Foto: Pixabay

Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului B.1.1.529, anunță Ursula von der Leyen.

Anunțul CE a fost făcut pe Twitter de către președinta Comisiei Europene, care a precizat că este vorba despre zborurile din toată regiunea sudică a continentului african, nu doar din Africa de Sud.

Vacanțele românilor, date peste cap

Mulți români vor fi afectați de noile evoluții ale pandemiei și de măsurile luate la nivel european. În preajma sărbătorilor de iarnă cresc rezervările pentru destinațiile exotice. Este o tradiție deja ca tot mai mulţi români să dea frigul de la noi pe căldura din țările africane, vizate acum de noua tulpină de COVID-19.

Românii obișnuiesc de ani buni să serbeze Crăciunul sau Anul Nou în state africane precum Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, vizate dirct de noua tulpină mutant. Alte zone, precum Zanzibar sau Kenya au devenit chiar în contextul pandemiei destinații de vis pentru mulți români.

Tarifele pentru astfel de destinații pleacă de la 1.000 – 1.200 de euro, iar pe partea de Crăciun şi Revelion, tarfiul este mult mai crescut, cu până la 1.500 de euro.

Tot mai multe state suspendă zborurile

Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, după descoperirea noii variante SARS-CoV-2 – B.1.1.529, a anunţat vineri ministrul german în exerciţiu al Sănătăţii Jens Spah. Italia a anunţat o măsură similară, vizând sosiri din Africa australă, o decizie pe care vrea să o generalizeze Comisia Europeană, relatează AFP.

Israelul, una dintre țările cu  cea mai mare rată de vaccinare, dar și cu măsuri dure în fața pandemiei de COVID-19, a decis să restricționeze toate călătoriile în și din Africa de Sud.

La rândul său, Marea Britanie a introdus o măsură similară, pentru a împiedica noua variantă să intre pe teritoriul țării. Spre exemplu, au fost interzise călătoriile spre și dinspre Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini.

Țările asiatice au înăsprit și ele măsurile anti-COVID. Spre exemplu, Singapore și India au anunțat controale mult mai stricte la eroporturi și la punctele de frontieră, notează Reuters.

Germania a introdus, începând de vineri, o serie de restricții privind călătoriile în Africa de Sud, fiind introdusă pe lista țărilor cu variante noi de SARS-CoV-2.

Detalii despre noua tulpină COVID-19

O nouă tulpină SARS-COV-2 amenință eficiența serurilor anti-COVID-19. Varianta mutantă a fost depistată în Africa de Sud. „Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţe de presă online, potrivit France24.

Este vorba despre varianta B.1.1.529, care prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutații, potrivit cercetătorilor din Africa de Sud. Noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng și ar fi prezentă și în alte opt zone.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.