Dan Vîlceanu: Guvernul a adoptat Ordonanțe de modificare a Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală. Printre măsuri, obligativitatea înrolării în Spațiul Privat Virtual, conceptul SAFTE și E-factura (VIDEO)

Dan Vîlceanu: Guvernul a adoptat Ordonanțe de modificare a Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală. Printre măsuri, obligativitatea înrolării în Spațiul Privat Virtual, conceptul SAFTE și E-factura (VIDEO)

Guvernul Cîțu a adoptat, în ședința de luni, două Ordonanțe de Urgență ce modifică atât Codul Fiscal, cât și Codul de Procedură Fiscală. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a precizat că schimbările sunt menite să reducă birocrația și să înlesnească relația dintre stat și contribuabil.

Dan Vîlceanu, despre modificările la Codul Fiscal și Codul de Porcedură Fiscală

„Azi au fost adoptate în ședința de Guvern cele două modificări referitoare la Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală.

Mă refer la impelmentarea conceptului SAFTE, e o modalitate simplificată de comunicare între organul fiscal și contribuabil, e un mod de control simplificat prin care organul fiscal primește informațiile de care are nevoie, urmând să facă un control amănunțit doar dacă din aceste informații rezultă că e nevoie de așa ceva.

În aceste modificări avem și obligativitatea înrolării autorităților publice, instituțiilor publice sau de interes public centrale și locale în sistemul informatic propriu al Ministerului de Finanțe sau ANAF  PATRIMVER. E un sistem prin care autoritățile publice schimbă mai ușor și direct informații. E un avantaj pentru contibiuabil. Dacă a nevoie, de exemplu, de o adeverință de venit de la organul fiscal pe care să o duc a Primărie, cele două instituții pot comunica direct și cetățeanul e scutit de obligație inutilă.

Obligativitatea înrolării în sistemul de comunciare elecronică dezvoltat de Ministerul Finnațelor și ANAF, respectiv Spațiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierilor fără personalitate juridică și a persoanelor fizice care desfășoară profesii liberale. Folosirea Sistemului Privat Virtual asigură o comunicare directă non-stop cu organul fiscal contribualbilul e scutit să mai meargă la ghișeu, să ducă dosarul cu șină: încarci în sistem declarația, vei primi decizia de impunere și faci plata tot electric dacă dorești acest lucru.

Cea mai importantă modificare e E-factura, sistemul obigatoriu de facturare electronică. Începe în primă fază cu un sistem contribuabil către stat, apoi vom trece la sistemul business to business, după ce vom vedea în practică cum funcționează acest sistem și ce mai trebuie îmbunătățit. Se asigură o transparentizare a cheltuirii banului public și o reducere a birocrației”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.