Guvernul amenință benzinarii cu legea speculei dacă majorează „nejustificat” prețurile la carburanți, în perioada în care se aplică mecanismul de compensare

Guvernul amenință benzinarii cu legea speculei dacă majorează „nejustificat” prețurile la carburanți, în perioada în care se aplică mecanismul de compensare
Sursă foto: Pixabay

Guvernul îi avertizează pe benzinari că va considera „acțiune speculativă” orice creștere „nejustificată” a prețurilor la carburanți, în perioada în care se aplică mecanismul de compensare a prețurilor.

Cum vor fi compensate prețurile la carburanți

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Finanțelor, mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți va fi aplicat în perioada 1 iulie – 30 septembrie și va fi opțional, adică benzinarii nu vor fi obligați să scadă prețul.

Totuși, cei care vor aplica reducerea de 50 de bani pe litru vor primi jumătate de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat.

Avertismentul Guvernului privind acțiunile speculative

Proiectul mai prevede că benzinarii care cresc prețurile „nejustificat” în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

„Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se arată proiectul de OUG citat de economedia.ro

Ministerul de Finanțe spune că prin această prevedere vrea să evite un „comportament inadecvat al operatorilor economici”, drept pentru care „se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ”.

Economedia precizează, totuși, că Ministerul Finanțelor nu explică ce înseamnă o creștere „nejustificată” a prețurilor. În plus, Ordonanța de Urgență privind combaterea acţiunilor speculative se poate aplica doar în situații excepționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest