Guvernul va adopta astăzi măsura de amânare a ratelor bancare. Care este latura nefavorabilă a deciziei

Guvernul va adopta astăzi măsura de amânare a ratelor bancare. Care este latura nefavorabilă a deciziei
Foto: Pixabay

Măsura prin care românii ce întâmpină dificultăți financiare vor putea, pe o vreme, să uite de plata obligațiilor către bănci, va fi adoptată astăzi de guvern. Amânarea ratelor bancare este și periculoasă, notează Realitatea. Cei ce își amână ratele se împovărează, vor plăti rate mai mari și un termen mai lung, adică dobândă la dobândă.

Actul normativ permite românilor amânarea ratelor până la 9 luni, în condițiile în care anterior n-au beneficiat de măsuri similare.

Amânarea ratelor înseamnă majorarea lor

Un calcul făcut de brokeri a stabilit că, apelând la amânarea plăților către bancă va atrage rate mai mari după perioada de grație.

Astfel, în cazul unui credit de 250.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, la care rată lunară este, în prezent, 1.784 de lei, după amânare rata ar putea crește chiar și cu câteva sute de lei.

Rată lunară după amânare, la un ROBOR 8%: 2180 de lei, cu 396 de lei mai mare decât cea de dinainte de majorare.

Procedura de amânare a plăților

  • Ratele pot fi suspendate pentru o perioadă cuprinsă între 1-9 luni.
  • Se poate beneficia o singură dată de această procedură.
  • Excepții de la amânare sunt „facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”.
  • Pentru a primi amânare, creditele nu trebuie să aibă restanțe în ultimile 6 luni.
  • În perioada amânării, debitorii persoane juridice, cu excepția întreprinderilor publice, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari.
  • Debitorii trebuie să trimită o cerere scrisă sau prin mijloace electronice, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a OUG, pentru a putea primi suspendarea ratelor.
  • Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor.
  • Comisioanele se achită potrivit graficului revizuit.

Beneficiari

Pot solicita amânarea ratelor, persoane fizice care nu se afla in incapacitate de plată și au depus o declarație pe proprie răspundere cu privire la creșterea cu minim 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a cresterii preturilor în ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similara din 2021.

Nu pot solicita o nouă amânare cei care beneficiază deja de o soluție/plan de restructurare a datoriilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)