Marți ar fi fost termenul limită până la care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar fi trebuit să trimită la Bruxelles acel plan pentru reducerea deficitului bugetar pe 7 ani, planul nu a fost deocamdată trimis pentru că România ar fi primit o păsuire de 10 zile. Întrebat despre ceea ce înseamnă pentru România un deficit de peste 7% din Produsul Intern Brut și ce se va întâmpla în continuare, Kelemen Hunor a spus că ministrul Boloș n-ar fi avut cum să trimită planul pentru că nu funcționează coaliția.
„Într-o coaliție ar trebui să te înțelegi pentru 3-4 ani de zile de acum încolo, în guvernare, trebuie respectată și de viitorul Guvern. Acum, în campanie, să trimită planul la Bruxelles în care va arăta de unde tăiem? E o vrăjeală că au mai primit 7 zile, 10 zile, etc. N-au cum să trimită ceva credibil și după aceea să facă și campanie.
Deficitul de peste 7% și eu cred că se va apropia de 8 până la sfârșitul anului, e o problemă foarte mare pentru România. Creșterea economică e mult prea mică, inflația e mult mai mare, deficitul trebuie acoperit din împrumuturi, România ia cu costuri foarte mari împrumuturi de pe piața internațională, mai mari decât Serbia. Și aceste împrumuturi nu se duc în investiții.
Cu aceste împrumuturi noi astupăm găuri deocamdată. Nu poate fi susținut un asemenea deficit cu economia noastră, cu structura noastră financiară, trebuie să reducem, asta înseamnă să tăiem cheltuielile și să creștem veniturile.
Cum putem crește veniturile? Ori prin taxe în plus ori prin colectarea taxelor care nu sunt colectate de foarte mult timp.
Cum putem tăia cheltuielile? Ori reducem cheltuielile absolut inutile, reformăm administrația centrală în primul rând, pentru că acolo sunt cheltuielile cele mai mari, ori tăiam salariile și pensiile, ceea ce eu n-aș recomanda nimănui, este inacceptabil.”, a spus Kelemen Hunor la emisiunea News Alert a televiziunii B1TV.