Otilia Nuțu, expert în energie: La nivel european trebuie impus unilateral un plafon de preț pentru gazul rusesc. Gazprom depinde de noi mai mult decât depindem noi de el / Problema în România e incapacitatea de a scrie o lege cap-coadă (VIDEO)

Otilia Nuțu, expert în energie: La nivel european trebuie impus unilateral un plafon de preț pentru gazul rusesc. Gazprom depinde de noi mai mult decât depindem noi de el / Problema în România e incapacitatea de a scrie o lege cap-coadă (VIDEO)
Ana Otilia Nuțu a vorbit, pentru B1 TV, despre problema prețurilor uriașe la energie și care ar fi soluțiile. Foto: Ana Otilia Nuțu / Facebook

Guvernanții nu știu pe unde să mai scoată cămașa după ce au dat o lege pentru compensarea facturilor la energie fără a face un studiu de impact înainte, iar acum nu au banii. 31 de miliarde de lei a cerut Ministerul Energiei în plus la rectificarea bugetară, dar, potrivit proiectului de rectificare, abia primește 2,4 miliarde.

Ana Otilia Nuțu, expert în energie la Expert Forum, a explicat, pentru B1 TV, cum s-a ajuns aici, apoi a susținut că soluția trebuie adoptată la nivel european și aceasta ar putea fi impunerea unilaterală a unui plafon de preț la gazul rusesc. Asta ar scădea prețurile și ar fi și o sancțiune usturătoare impusă Rusiei pentru atrocitățile pe care le comite în Ucraina.

De altfel, recent, Nuțu a explicat de ce șantajul practicat de Vladimir Putin cu gazul rusesc e doar o cacealma, căci Gazprom depinde de UE mai mult decât depindem noi de gigantul rus.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Otilia Nuțu, despre compensarea facturilor la energie

„N-au făcut niciun soi de analiză de impact când au adoptat legea asta. Problema e că apare o diferență mare de timp, și asta a fost și în prima lege, între momentul în care furnizorii plătesc practic din buzunarul propriu acea diferență și apoi urmează să-și încaseze banii de la stat. Cred că sunt vreo cinci luni. Deocamdată încă se mai plătesc pe legea veche, care încă nu e foarte clară și încă se mai șurubărește la ea și ea a expirat în martie…

De fapt, marea problemă e incapacitatea de a scrie o lege cap – coadă și să faci niște calcule măcar pe un colț de masă înainte s-o dai”, a declarat Otilia Nuțu, pentru B1 TV.

Suma de decontat s-ar apropia de 40 de miliarde, ceea ce-i foarte mult, vreo 3% din PIB.

Cum putem scădea prețurile și sancționa Rusia în același timp

„Soluția pentru prețurile foarte mari la energie nu poate fi românească, pentru că aceeași problemă e în toată regiunea. Prețurile spot pe care le vedem la noi le vedem și-n Ungaria, Germania în toate țările, mai puțin în Portugalia și Spania, unde e o situație cu totul specială și neaplicabilă la noi, în cazul în care-i vine cuiva vreo idee să facă așa ceva.

Pentru prețurile mari soluția trebuie să fie europeană. Am venit cu propunerea să fie impus unilateral, ca sancțiune, un plafon de preț pentru gazul de import rusesc. E o chestiune care e foarte posibilă tocmai pentru că Gazprom depinde într-o măsură mult mai mare de UE decât depindem noi de ei.

Ei acum taie selectiv niște cantități relativ mici față de tot importul pe care-l are UE de la Gazprom și din această cauză, din când în când, explodează prețul, pentru că lumea intră în panică și toate prețurile din toate contractele Gazprom saltă la rândul lor și atunci Gazprom încsează foarte mulți bani. Prețul mare la gaze și seceta împing mult în sus prețul energiei electrice și de asta suntem aici”, a mai explicat Otilia Nuțu, pentru B1 TV.

Experții susțin că șantajul practicat de Rusia cu gazul e doar o cacealma, căci sistarea furnizării ar afecta-o pe ea și Gazprom mult mai mult decât ar afecta Europa. Asta deoarece rușii nu au logistica necesară să-și exporte gazul în altă parte decât în Europa și, chiar dacă ar avea, nu ar obține aceleași prețuri. Mai mult, Gazprom nu are unde să stocheze o cantitate atât de mare și nici nu poate sista producția, căci repornirea ar fi extrem de costisitoare. Teoria pare că se confirmă deja. Imagini suprinse recent la granița cu Finlanda arată cum Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe