Oficial ucrainean: „Rusia evită să lovească în locurile pe unde trec conductele care le transportă gazul în Europa”

Oficial ucrainean: „Rusia evită să lovească în locurile pe unde trec conductele care le transportă gazul în Europa”
Președintele transportatorilor de gaze din Europa, despre o eventuală penurie de gaze. Sursa Foto: EnergoInstalGaze.ro

Tranzitul gazelor naturale rusești spre clienții din Europa prin intermediul conductelor ucrainene funcționează ca o formă de „apărare antiaeriană energetică” a infrastructurii de transport de gaze a Ucrainei.

Marii consumatori din UE care cumpără de la gigantul rus de stat Gazprom ar trebui să o facă prin gazoductele din Ucraina și să boicoteze celelalte rute, a declarat șeful operatorului de transport, Serghei Makogon într-un interviu.

„Facilitățile noastre ajung constant sub focul lor”

Poziția exprimată de șeful sistemului ucrainean LLC Gas TSO este mult mai nuanțată decât cea a celor mai mulți lideri de top de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, care au cerut în mod repetat statelor membre Uniunii Europene să impună un embargo total pe vânzările de hidrocarburi ale Federației Ruse.

În cadrul unui interviu, șeful operatorului de transport a fost întrebat dacă „Rusia evită să lovească în locurile pe unde trec conductele care le transportă gazul în Europa?”.

„Aș spune așa: nu avem în acest moment informații cum că ei ar încerca în mod intenționat să ne distrugă infrastructura (de gaze – n.r.). Nu că și-ar alege țintele ținând cont de asta. Facilitățile noastre ajung constant sub focul lor. (…) Deci nu aleg, însă nu îi vedem făcând-o în mod intenționat”, a răspuns directorul general al LLC Gas TSO.

Ucraina încasează peste un miliard de dolari pe an de la Gazprom

Serghei Makogon a mai fost întrebat dacă, din 24 februarie 2022, data invaziei Rusiei asupra Ucrainei, rușii și-au redus sau sporit livrările de gaze naturale spre Europa.

„Au majorat tranzitul până la nivelul convenit anterior în acordul cu noi aflat în vigoare. Compania noastră își îndeplinește toate obligațiile cu privire la tranzitul gazelor. Dar aș vrea să spun că nu asta este sarcina noastră principală. Sarcina noastră principală este să îi aprovizionăm cu gaze pe consumatorii ucraineni, pentru că gazel înseamnă hrană, lumină și căldură”, a transmis șeful operatorului de transport.

Ucraina încasează peste un miliard de dolari pe an de la Gazprom pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa, iar atât livrările, cât și plățile, decurg normal, în pofida războiului, potrivit informațiilor concordante venite din partea ambelor părți aflate în conflict.

„Trebuie să înțelegem că energia este foarte importantă pentru orice economie, fie că este cea a Ungariei sau cea a Ucrainei. Cu cât sursele de energie sunt mai scumpe, cu atât economia este mai puțin competitivă. (…) Gazprom s-a folosit întotdeauna cu succes de această dependență. Însă acum mi se pare că aceste țări europene au înțeles unde duc aceste politici ale Gazprom și ale Kremlinului”, a declarat Makogon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)