Germania: Filialele companiilor rusești Gazprom și Rosneft ar putea fi naționalizate

Germania: Filialele companiilor rusești Gazprom și Rosneft ar putea fi naționalizate
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Ministerul Economiei din Germania are în vedere naționalizarea filialelor germane ale companiilor rusești Gazprom și Rosneft. Măsura s-ar adopta în contextul în care Vladimir Putin a semnat, joi, un decret privind plata în ruble a gazului rusesc.

Decizia privind naționalizarea acestor companii are ca obiectiv prevenirea unui deficit de energie, în cazul în care una dintre acestea se confruntă cu dificultăți.

Gazprom și Rosneft ar putea fi naționalizate

Cele două companii sunt esențiale pe piața energetică din Germania și operează depozite uriașe. Cu toate acestea, Gazprom și Rosneft au fost afectate de sancțiunile impuse Rusiei de către Occident și riscă să intre în faliment tehnic.

Băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de cele două companii după intrarea în vigoare a măsruilor occidentale împotriva Rusiei.

Germania se pregătește pentru o potențială raționalizare a gazului

Germania a declanșat, miercuri, un plan privind administrarea rezervelor de gaz care ar putea însemna raționalizarea energiei. Acesta are scopul de a preîntâmpina întreruperea sau oprirea furnizării gazului rusesc.

Principalul furnizor de gaze al Germaniei este Rusia, cu 40% din importuri în primul trimestru din 2022. Reducerea dependenței energetice față de Rusia nu se va înfăptui în totalitate înainte de jumătatea anului 2024.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat „faza inițială de alertă” a unui plan de urgență privind gazele. Astfel, o echipă de criză formată din reprezentanți ai ministerului, ai autorității de reglementare și ai sectorului privat vor monitoriza importurile de gaz și rezervele din depozite.

Totodată, ministrul german al Economiei le-a cerut consumatorilor și companiilor să reducă consumul deoarece „fiecare kilowat contează”. Prin urmare, vor fi prioritizate la consum gospodăriile, spitalele și alte instituții din infrastructura critică.

Urmăriți B1TV.ro și pe