Prețul gazelor a crescut cu 11% după decizia Germaniei de a suspenda aprobarea Nord Stream 2 / În Europa există riscul unor întreruperi de curent, avertizează directorul unui gigant din sectorul energetic

Prețul gazelor a crescut cu 11% după decizia Germaniei de a suspenda aprobarea Nord Stream 2 / În Europa există riscul unor întreruperi de curent, avertizează directorul unui gigant din sectorul energetic
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Agenția federală a rețelelor din Germania a anunțat că suspendă temporar procedura de aprobare a transportului de gaze prin Nord Stream 2, ceea ce a declanșat o reacție imediat a prețurilor la gaz, care au crescut cu 11% până la 88 de euro/MW x oră, transmite G4Media.ro.

Aprobarea Nord Stream 2, suspendată de autoritățile germane. După decizie, prețul gazelor a crescut cu 11%

Realizat în urma unei investiții de 11 miliarde de dolari, gazoductul Nord Stream 2 permite dublarea capacității transport a Nord Stream 1, conductă prin care tranzitează zilnic 150 de milioane de metri cubi de gaze, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania, prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. De altfel, Kievul a fost una dintre vocile care și-au manifestat opoziția vehementă față de proiect, spunând că Moscova l-ar putea folosi ca pe o armă geopolitică.

Moscova a fost acuzată în ultimele luni că a încercat să manipuleze prețurile la gaze prin menținerea rezervelor de gaze rusești din Europa de Vest la un nivel scăzut, într-o acțiune menită să accelereze procedurile pentru operaționalizarea Nord Stream 2.

Aproape jumătate din consumul european de gaz este asigurat din surse rusești. Aproape o treime din gazul consumat pe continent provine din Norvegia, în timp ce restul vine din Algeria și Libia.

Pe fondul clinciului cu Occidentul, președintele belarus Aleksandr Lukașenko amenința Europa că își va închide conductele de gaz dacă Bruxelles-ul va institui noi sancțiuni pentru criza migranților de la frontiera comună.

Minskul este acuzat că facilitează sosirea migranților din Orientul Mijlociu ca tactică hibridă pentru a crea o nouă criză pe continent. În replică, la începutul săptămânii, miniștrii de externe din UE au convenit să extindă sancțiunile împotriva Belarusului.

Directorul unui gigant din sectorul energetic avertizează că există riscul unor întreruperi de curent în Europa

Mai mult decât atât, directorul general al companiei Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți de energie din lume, a tras un semnal de alarmă și a avertizat că „Europa riscă să se confrunte cu întreruperi de curent” dacă temperaturile din această iarnă vor fi deosebit de scăzute și dacă vremea rece se va întinde pe perioade prelungite.

În plus, Jeremy Weir a atras atenția că încă nu există suficient gaz în regiune, deși Rusia promisese că va crește livrările Gazprom.

„Nu avem suficiente gaze naturale în acest moment, sincer. Nu facem stocuri pentru sezonul de iarnă. (…) Dacă o să avem o iarnă rece, există riscul unei pene de curent în Europa”, a afirmat directorul Transfigura.

Discuția nu este una nouă în Europa, unde recent opinia publică era alertată de poziția autorităților austriece, care îndemnau populația să se pregătească pentru situații excepționale, inclusiv pentru un blackout, lansând chiar și un ghid de supraviețuire în acest sens.

Ultima oră
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale