Șeful ONU, Guterres, critică „lăcomia grotescă” a companiilor de petrol și gaze naturale

Șeful ONU, Guterres, critică lăcomia grotescă a companiilor de petrol și gaze naturale
Sursa Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Antonio Guterres spune că guvernele ar trebui să adopte o taxă specială pe profiturile companiilor energetice care se îmbogățesc în timp ce gospodăriile se luptă cu sărăcia, arată BBC.

Antonio Guterres cere guvernelor să taxeze fără milă companiile de petrol și gaze

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili oameni, distrugând în același timp singura noastră casă comună”, a declarat Guterres.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca toate companiile de petrol și gaze să fie taxate. „Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care creșterea prețurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, împinge profiturile industriei la noi maxime.

Guterres a declarat că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei. Războiul din Ucraina a agravat o penurie globală de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor important – și determinând creșterea prețurilor.

Gospodăriile se luptă cu facturile în timp ce companiile își dublează profiturile cu nesimțire

În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile se aleg doar cu beneficiile.
BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un nivel record.

Împreună, patru dintre cele mai mari companii – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ceea ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o „taxă excepțională” de 25% pentru firmele din domeniul energiei, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut vertiginos.
Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă legislatorii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului.

Lui Guterres îi e frică de revolte sociale

Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie vor avea consecințe de amploare, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume vor ceda sub presiunea prețurilor.

„Multe țări în curs de dezvoltare – înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se străduiesc să se refacă în urma pandemiei Covid-19 – ar putea să ajungă pe marginea prăpastiei”, a spus el. „Vedem deja semnele de avertisment ale unui val de convulsii economice, sociale și politice care nu vor lăsa nicio țară neatinsă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)