Țările UE și legiuitorii au ajuns la un acord privind încărcătorul unic pentru telefoanele mobile

Țările UE și legiuitorii au ajuns la un acord privind încărcătorul unic pentru telefoanele mobile
Foto simbol: Pixabay

Apple va trebui să schimbe conectorul iPhone-urile sale vândute în Europa până în 2024, deoarece țările UE și legislatorii europeni au convenit marți asupra unui încărcător unic mobil pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a decis pentru companii

Acordul este o premieră mondială și a fost încheiat după ce companiile nu au reușit să ajungă la o soluție comună. Comisia Europeană făcuse presiuni în favoarea unui port unic de încărcare a telefoanelor mobile în urmă cu mai bine de zece ani.

Utilizatorii de iPhone și de telefoane Android se plâng de mult timp că trebuie să folosească încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor. Primele se încarcă de la un cablu Lightning, în timp ce dispozitivele bazate pe Android sunt alimentate cu ajutorul conectorilor USB-C. Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, potrivit unui studiu al Comisiei din 2019.

Economii serioase pentru cumpărătorii de telefoane mobile

„Acordul pe care l-am încheiat în această dimineață va aduce consumatorilor economii de aproximativ 250 de milioane de euro (267 de milioane de dolari)”, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton, într-un comunicat. „De asemenea, va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea fără fir, să apară și să se maturizeze, fără a lăsa ca inovația să devină sursă de fragmentare a pieței și de neplăceri pentru consumatori”, a mai spus el.

Foto – Onur Binay (Unsplash.com)

„Până în toamna anului 2024, USB Type-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto din UE”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe