Virgil Popescu: Plafonarea prețului la gaze ar da un semnal prost în piață cu privire la investiții / Marți am trimis la Bruxelles proiecte de 630 de milioane de euro (VIDEO)

Virgil Popescu: Plafonarea prețului la gaze ar da un semnal prost în piață cu privire la investiții / Marți am trimis la Bruxelles proiecte de 630 de milioane de euro (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că el nu este de acord cu plafonarea prețului la gaze deoarece o astfel de măsură ar da un semnal prost în piață, în condițiile în care România vrea să facă mai multe investiții. „Noi vrem să scoatem rezervele din Marea Neagră, or dacă noi ne apucăm acum să plafonăm prețul la gaze, credeți că se va mai lua decizia de investiții din Marea Neagră?”, a afirmat ministrul. Popescu a mai susținut că ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței ar trebui să vegheze la respectarea regulilor în piață.

Virgil Popescu, despre piața de gaze și cea de energie electrică

„Evident că avem un plan pe termen lung și va trebui să începem construcția de noi capacități de producție. Asta facem. Operaționalizăm Fondul de modernizare. Ieri am trimis la Bruxelles proiecte de 630 de milioane de euro prin Fondul de modernizare pentru Transelectrica și Complexul Energetic Oltenia tocmai pentru a da rapid drumul la finanțări. Dacă nu punem în loc capacități de producție și nu exploatăm noi câmpuri de gaze, evident că rezervele scad și dacă mai și crește consumul, enevoie de alte surse.

De asta nu cred în plafonarea prețului la gaze, care ar da un semnal prost în piață cu privire la investiții. Or noi vrem să scoatem rezervele din Marea Neagră, or dacă noi ne apucăm acum să plafonăm prețul la gaze, credeți că se va mai lua decizia de investiții din Marea Neagră? Nu, evident că nu! Se va aștepta să vedem ce se va întâmpla. Nu cred că trebuie să dăm semnale contra investitorilor.

Să nu ne uităm ce face Spania, că am citit un titlu că Spania plafonează prețurile. (…) Spania nu e deținătoare de gaze naturale (…) Trebuie să vedem specificul fiecărei țări”, a explicat ministrul Virgil Popescu, în cadrul emisiunii B1 TV moderată de Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a mai precizat că ANPC, ANRE și Consiliul Concurenței fac controale în piețele de energie și de gaze naturale: „Consiliul Concurenței, ANRE și ANPC ar trebui să-și facă treaba și să supravegheze piața. Știu că sunt investigații în curs ale tuturor instituțiilor. Niciuna nu e subordonată Ministerului Energiei, dar cred că ar trebui să-și facă treaba și furnizorii și toți actorii din piața de energie și de gaze să știe că există instituții puternice ale statului care intervin când există derapaje. Directorul Consiliului Concurenței a spus că au dat amenzi anul recut de 10 milioane de euro operatorilor din piața de electricitate și că-i ivestighează și pe cei din piața de gaze”.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a declarat că în ședința de Guvern a fost discutată în primă lectură o Ordonanță de Urgență referitoare la compensarea prețului la energie și gaze.