Abdullah Atas și alte trei persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de 1,5 milioane de euro

Abdullah Atas și alte trei persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de 1,5 milioane de euro
Foto: B1 TV

Tribunalul București a decis arestarea preventivă a afaceristului turc Abdullah Atas și a altor trei persoane, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 1,5 milioane de euro, informează Mediafax.

Decizia judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Anchetatorii au făcut 12 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la care domiciliile suspecţilor şi ale asociaţilor unor firme fantomă, precum şi sediile firmelor vizate în cauză şi punctele de lucru ale acestora, fiind duse la audieri 18 persoane.

Potrivit unor surse din cadrul poliției, printre locurile unde au avut loc percheziții se numărăr și firma lui Abdullah Atas, Atas Light, care are mai multe magazine cu corpuri de iluminat. Atas a fost scos din Arestul Poliţiei Capitalei şi dus în faţa anchetatorilor.

„Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, instrumentează un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faţă de cinci cetăţeni turci, administratori a trei societăţi comerciale, ce deţin o poziţie importantă pe piaţa românească, în comerţul cu obiecte şi corpuri de iluminat”, a arătat Poliţia Capitalei.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2010 – 2015, cei cinci administratori de firme au introdus în ţară, din spaţiul extra şi intracomunitar, cantităţi importante de obiecte şi corpuri de iluminat, pe care le-au vândut atât către alţi distribuitori cât şi prin intermediul magazinelor proprii, situate în Bucureşti şi Ilfov.

„Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi a TVA aferente veniturilor realizate, suspecţii au creat circuite comerciale fictive, înregistrând în contabilitate cheltuieli nereale, reprezentând fie achiziţii de la firme cu comportament de tip fantomă, fie achiziţii supraevaluate, ale întregului fond de comerţ, al unor societăţi controlate prin interpuşi şi aflate în insolvenţă sau lichidare”, a precizat Poliţia Capitalei.

În cinci ani, în contabilitatea societăţilor vizate au fost înregistrate facturi fiscale fictive în valoare de peste patru milioane de euro, fiind produs un prejudiciu bugetului de stat de 1,5 milioane de euro, susţin anchetatorii.

Abdullah Atas a fost arestat preventiv în 3 august, fiind acuzat de omor calificat, după ce, cu o zi în urmă, a intrat cu maşina în poliţistul Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutieră a Capitalei. Acesta a murit după aproape trei săptămâni. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri turc avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu 180 – 200 de kilometri la oră.