Alexandru Rafila: Rata de teste de salivă fals pozitive, surprinzător de mare. Cred că încă mai sunt probleme în obișnuința de a le utiliza și chiar de a le interpreta (VIDEO)

Alexandru Rafila: Rata de teste de salivă fals pozitive, surprinzător de mare. Cred că încă mai sunt probleme în obișnuința de a le utiliza și chiar de a le interpreta (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat surprins de rata mare a testărilor pe bază de salivă care s-au dovedit a fi fals pozitive. Oficialul consideră că încă mai sunt probleme în obișnuința de a le utiliza sau chiar de a le interpreta.

Ce a spus Alexandru Rafila despre testele de salivă și rata de cazuri fals pozitive

„Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul acesta este foarte important”, a explicat social-democratul, miercuri, la Palatul Victoria.

Ministrul Educației precizase marți că testarea PCR a confirmat doar 16 dintre cele 26 de cazuri indicate ca fiind pozitive de testele de salivă.

„La nivel naţional, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă. (…) Pentru restul nu au fost încă raportate rezultatele”, spunea Sorin Cîmpeanu.

Cei doi oficiali realizaseră și un ghid video despre utilizarea testelor pe bază de salivă.