ANOSR: Studenții vor universități bine finanțate și în care corupția să nu-și găsească locul

ANOSR: Studenții vor universități bine finanțate și în care corupția să nu-și găsească locul
Foto: gazetadinvest.ro

Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România atrag atenția într-un comunicat că studenții își doresc să învețe în universități în care nu există fapte de corupție și în care șpaga și plagiatul nu sunt tolerate. Studenții mai vor instituții de învățământ bine finanțate, capabile să furnizeze servicii educaționale de calitate, în care bursele să acopere cheltuielile lunare de cazare și masă.

În comunicat se mai arată că aceștia vor să existe locuri de cazare în cămin pentru toți studenții, precum și transport gratuit asigurat tuturor.

”Cazurile de corupție din universități tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicităm sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare. Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului”, se arată în comuncatul Alianței.

ANOSR mai susține că este nevoie, pentru combaterea faptelor de corupție, de derularea unor campanii de prevenire și informare și de o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional.

”Ne așteptăm ca în această toamnă legea bugetului de stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educației și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României”, mai precizează Alianței în sursa citată.