ANPC va confisca veniturile obținute din creșterea artificială a prețurilor la carburanți: „Benzinăriile au acționat ca un cartel”

ANPC va confisca veniturile obținute din creșterea artificială a prețurilor la carburanți: „Benzinăriile au acționat ca un cartel
Foto: Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Ca urmare a exploziei prețurilor la benzină și motorină, cu peste 100% față de ultimele luni, benzinarii vor fi buni de plată. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat sancțiuni dure, joi dimineață.

Veniturile generate prin practici abuzive vor fi confiscate de la benzinari, care vor primi și o amendă de aproximativ 20.000 de euro.

„Această sancțiune complementară e mai dură decât o sancțiune de până la 100.000 de lei pe care cu siguranță o vom aplica.Măsura complementară a retragerii banilor obținuți în perioada contravenției e la fel de dură dacă suma e mai mare”, a anunțat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Oficialul ANPC susține că benzinăriile au procedat pe data de 9 martie precum niște carteluri, grupuri infracționale organizate.

„Analizăm dacă unii dintre comercianți au majorat prețul doar pentru că au făcut-o și alții. Putem vorbi de o inițiativă de tip cartelar, nu e nicio justificare dacă vecinul a majorat prețul să o fac și eu”, a declarat Constantinescu.

„Am cerut motivarea prețurilor. Luăm notă explicativă clară de la fiecare dintre șefii punctelor de lucru. Dacă vinzi stocurile vechi la alt preț, din punctul meu personal de vedere, vorbim de o practică comercială incorectă. Când vorbim de stocuri achiziționate în perioada în care nu se justifica nicio majorare, nu înțelegem de ce s-a făcut. Cu ANAF verificăm documentele fiscale”, a mai declarat oficialul ANPC jurnaliștilor, joi.

O imagine postată pe internet, cu un preț astronomic la benzină a provocat panică în România, miercuri, în prima parte a zilei. Spre seară, tarifele au continuat să crească artificial, dar și pe fondul cererii uriașe. În seara de joi, autoritățile au declarat că vor interveni abia ziua următoare, joi.

Guvernul României, inert, pe fondul expoziei artificiale a prețurilor la benzină și motorină

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că guvernul trebuia să ia măsuri imediat, încă de ieri.

„Isteria în care au fost atrași românii, ținuți la cozi noaptea, a fost abordată superficial cu mesajul auzit de atâtea ori: ”Nu se scumpește benzina”. Oare de câte ori au auzit aceste vorbe anul trecut oamenii pentru energie electrică și gaze naturale?
Un alt mesaj lansat de autorități: ”Mâine se vor face controale, se vor da amenzi etc”.

De ce mâine? De ce nu azi? Suntem în plină criză mondială!
Obișnutul: ”Am terminat programul, Reveniți mâine!” nu este pentru aceste vremuri.

Dincolo de bătaia de joc la adresa românilor este totuși situația haotică, periculoasă în care poate degenera această isterie. Orice vârf de achiziție determină o golire a rezervoarelor din stații, iar cisterna poate nu este programată să vină mâine și ce o să facem? Nu vor mai circula mâine Salvarea, Poliția, Transportul în comun etc., pentru că s-a vândut tot stocul într-o noapte.

• Imediat (nu mâine sau poimâine) autoritățile trebuiau să fie în toate stațiile PECO și să aplice legea privind vânzarea speculativă!

• Imediat autoritățile trebuiau să fie în toate stațiile PECO și să aplice legea, în ceea ce privește transportul produselor petroliere în recipiente improvizate!

• Imediat autoritățile trebuiau să solicite mobilizarea tuturor cisternelor care să transporte benzina/motorina la toate stațiile PECO, astfel încât, indiferent cât se vinde într-o zi, stațiile să nu rămână fără benzină/motorină mâine!

Oamenii sunt speriați după ce au ieșit din pandemie și au intrat într-o zonă de război. În România rețeaua informală este mult mai puternică decât cea formală, iar rețele de socializare amplifică această caracteristică naturală a românilor, aspect care trebuie conștientizat și folosit de autorități”, a declarat Chisăliță, printr-un comunicat de presă.

Și analistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru B1 TV cum a fost provocată panica prețurilor explozive la carburant. Joi, prețurile continuă să se mențină la nivelul artificial, cel puțin în București.

La 24 de ore de la declanșarea panicii, niciun comerciant nu a fost sancționat. Nicolae Ciucă – premierul coaliției și Adrian Cîciu – ministrul de Finanțe s-au angajat ca executivul să sancționeze „cartelurile” responsabile de haosul iscat miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Din mesajul Ursulei von der Leyen a fost eliminat fragmentul cu bilanțul deceselor civile și militare din Ucraina. Pe contul de Twitter al președintei Comisiei Europene a fost postat un nou mesaj video
19:00 - Franța, campioana mondială, a fost răpusă de Tunisia! Danemarca, eliminată din competiție! Grupa D s-a încheiat cu două surprize uriașe
18:35 - Pele a fost transportat la spital! Care ar fi starea fostului mare fotbalist și ce a spus fiica sa
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului