Apa dintr-un container cu suferinzi de COVID de la Sibiu le ajungea dincolo de glezne. A fost scoasă cu gălețile de infirmiere. Întâmplător, ploaia nu a afectat aparatura de care depinde viața pacienților

Apa dintr-un container cu suferinzi de COVID de la Sibiu le ajungea dincolo de glezne. A fost scoasă cu gălețile de infirmiere. Întâmplător, ploaia nu a afectat aparatura de care depinde viața pacienților
inundații la Secția ATI Covid din Sibiu foto: captura YT

Secția ATI COVID a Spitalului Județean a fost iar afectată de inundațiile provocate de ploile recente. Pacienții și cadrele medicale au fost martorii unor scene incredibile și doar întâmplarea a făcut ca șuvoaiele de apă să nu afecteze aparatura medicală de care depinde sănătatea sau chiar viața pacienților.

În această vară, mai mulți medici au fost sancționați pentru neregulile descoperite de autorități în spitalul amintit.

Orașul Sibiu, alături de Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Ocna Sibiului, Slimnic, Loamneș, Șura Mare și Șura Mică, au fost sub alertă de ploi abundente și descărcări electrice, averse de 15…20 l/mp, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni până la ora 16.00.

Apa din zona cu COVID a fost scoasă cu… gălețile!

Nu este pentru prima dată când containerul cu suferinzi COVID este inundat, potrivit stiripesurse.ro.

Practic, apa care ajunge dincolo de glezenele pacienților și cadrelor medicale, a fost scoasă cu…gălețile de către angajații instituției medicale.

Potrivit managerului Dr. Daniel Chelcea, în acest moment situația a fost remediată, iar pacienții nu au fost afectați. Nu garantează, însă, că inundațiile nu se vor repeta dacă ploaia continuă.

„În urma căderilor abundente de precipitații, apa a pătruns în modularul ATI al SCJU Sibiu.

Practic, din cauza debitului foarte mare de apă rezultat în urma ploilor torențiale, sistemul de colectare și scurgere nu a făcut față. Echipa administrativă a SCJU Sibiu s-a deplasat la fața locului, s-a intervenit rapid pentru îndepărtarea apei. Pacienții și aparatura nu sunt în acest moment în pericol.

Este o problemă de natură tehnică, iar SCJU Sibiu a notificat deja constructorul care a efectuat lucrarea în vederea identificării rapide a unei soluții, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete. Construcția este încă în garanție”, a declarat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Containerele pot fi inundate oricând. Nu se cunoștea acest risc?

Sectorul ATI COVID al Spitalului Județean Sibiu funcționează într-un container; acesta este amplasat în curtea instituției, încă din timpul pandemiei, de acum doi ani.

„Din păcate containerele nu sunt pregătite pentru așa ceva. Sunt făcute pentru a fi utilizate temporar.

Lucrăm la o soluție de a face acoperișuri acolo, dar vă dați seama că vorbim despre investiții, dar este clar că trebuie să facem acoperișuri.

Din fericire nu am mai avut o astfel de situație la urgențe, ceea ce este un lucru bun.

Nu sunt probleme cu aparatura. Eu acum am plecat din spital. Am fost cu cei din serviciul tehnic ca să gestionăm situația.

În momentul de față este totul în regulă, dar vă dați seama că, în cazul în care plouă iar, se va repeta. Avem însă, personal de serviciu care lucrează, suntem tot timpul acolo și încercăm să rezolvăm lucrurile.

Sunt pacienți acolo, dar nu se pune problema de a fi afectați în vreun fel”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean Sibiu.

Promisiuni după gălețile cu apă lângă aparatura de care depinde viețile pacienților

Purtătorul de cuvânt al unității medicale, Decebal Todăriță, a declarat, citat de sursa amintită, că sistemul de colectare și scurgere nu a făcut față, problema fiind de natură tehnică.

Potrivit acestuia, constructorul a fost notificat întrucât construcția modulară se află în perioada de garanție.

Medici sancționați de DSP pentru mizerie și nereguli în documentele medicale

Angajații Direcției de Sănătate Publică Sibiu au efectuat un control la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, la începutul lunii august, unde au identificat o serie de nereguli comise de doctori. Faptele acestora nu au rămas neobservate, iar medicii în cauză au fost amendați.

De la doctori care emit fișe medicale fără parafă și până la doctori care nu respectă igiena mâinilor, cu toții au intrat în vizorul autorităților, care au aplicat amenzi în valoare de 13.000 de lei, notează ziare.com.

Medici din Sibiu, amendați pentru lipsă de igienă și acte fără parafă

Mai mulți medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au fost amendați de inspectorii DSP, care au observat nereguli în urma unor controale efectuate la Secția de Primiri Urgențe.

Amenzile au fost date pentru lipsa parafei medicului specialist sau lipsa totală a acesteia pe fișele de prezentare, pentru lipsa controlului medical periodic sau lipsa igienei mâinilor.

Evaluările și verificările au avut loc în cadrul unității medicale ca urmare a unei reclamații venite din partea unui cetățean care a pretins că este angajat al spitalului și a enumerat 20 de probleme interne.

Nereguli identificate de DSP la Spitalul Județean din Sibiu

În urma controalelor făcute, publicația Turnul Sfatului scrie că trei medici au fost amendați, ca urmare a lipsei parafei pe fișele de prezentare ale pacienților în urgență. S-au găsit fișe care conțineau doar parafa medicului rezident, iar cei doi doctori responsabili au fost amendați cu câte 3.000 de lei.

Tot 3.000 de lei a primit amendă și șeful secției UPU, întrucât au fost găsite inclusiv fișe de prezentare fără nicio parafă.

Cadre medicale amendate pentru lipsa de igienă a mâinilor

DSP a găsit nereguli și în ceea ce privește respectarea regulilor de igienă, două cadre medicale fiind amendate cu câte 2.000 de lei. Amenzi au fost date și în cazul celor care se ocupă de controlul medical periodic, întrucât s-a descoperit că 22 de persoane, majoritatea personal auxiliar, respectiv infirmieri sau brancardieri,nu au făcut acest control medical.

Urmăriți B1TV.ro și pe