Armata română nu a reușit să cumpere energie electrică din piață și a ajuns client la un furnizor de ultimă instanță

Armata română nu a reușit să cumpere energie electrică din piață și a ajuns client la un furnizor de ultimă instanță
Foto: ro.usembassy.gov

Ministerul Apărării a fost nevoit să încheie un contract pe doar trei luni cu un furnizor de ultimă instanță (FUI), pentru că nu a reușit să cumpere din piață energie electrică pe un an pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare, inclusiv cea românească de la Deveselu, ce găzduiește baza americană cu scutul antirachetă.

Ministerul Apărării are contract pe trei luni cu un furnizor de ultimă instanță

„În prezent, se află în desfășurare un contract de furnizare a energiei electrice pentru locurile de consum aflate în responsabilitatea UM 02574 București, contract încheiat cu un furnizor de ultimă instanță (FUI), respectiv Enel.

Durata contractului mai sus menționat este de trei luni, iar prețul unui MWh este de 849 lei. Instituția militară efectuează toate demersurile pentru rezolvarea situației”, a transmis Ministerul Apărării, pentru Profit.ro.

De ce a ajuns Ministerul Apărării să încheie contract cu un furnizor de ultimă instanță

Profit.ro precizează că s-a ajuns aici după ce, în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2021, Ministerul Apărării a organizat cinci licitații de achiziție de electricitate, dar toate au fost anulate din lipsă de oferte din partea furnizorilor.

Ministerul nu a explicat dacă prețul de 849 lei/MWh este cel final plătit de minister sau este vorba doar de prețul energiei-marfă, însă dat fiind situația cotațiilor din piață, cel mai probabil avem de a face cu a doua variantă, astfel că prețul final sare de 1.000 lei/MWh.

Cele peste 100 de locuri de consum aparțin unui număr de 11 unități militare din București, Târgoviște, Sibiu, Mangalia, Muncelu, Budieni, Brașov, Deveselu și Breaza, mai susține Profit.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)