Jens Stoltenberg (NATO) a declarat că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie, pentru a elimina dependența de Rusia: Situația ne îngrijorează

Jens Stoltenberg (NATO) a declarat că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie, pentru a elimina dependența de Rusia: Situația ne îngrijorează
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, nu va mai fi prezent la Summitul NATO de la București din cauza unor probleme de sănătate. Foto: Hepta - DPA Images / Steffen Trumpf

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie. Asta în condițiile în care SUA încearcă de mai multe săptămâni să ajungă la un acord cu partenerii europeni privind pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca Ucraina. Lipsa acordului e vizibilă, în condițiile în care unele state europene depind de gazul rusesc. În vreme ce unele state au vorbit de sancțiuni fără precedent contra Rusiei, Germania a îndemnat la prudență.

Stoltenberg (NATO) susține că Europa trebuie să ia măsuri să nu mai depindă de gazul rusesc

UE depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările de gaz.

„Ne îngrijorează situația energiei în Europa, căci ea arată vulnerabilitatea situației în care se depinde de un singur furnizor de gaze. E și motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să ne concentrăm pe diversificarea furnizorilor”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Occidentul vorbește pe mai multe voci pe subiectul sancțiunilor împotriva Rusiei

Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, deși pretinde că nu dorește război. În același timp, a cerut NATO o serie de garanții de securitate, între care retragerea trupelor din România și Bulgaria și neincluderea Ucrainei în alianță. Cerințele au fost respinse de NATO ca inacceptabile. NATO a transmis un răspuns la solicitările Rusiei, și acum urmează ca Moscova să vină cu propria poziție.

Occidentul a subliniat nevoia dialogului, dar a precizat că, în același timp, pregătește sancțiuni în cazul în care, totuși, Rusia va ataca Ucraina.

Problema este că nu toți aliații văd lucrurile la fel.

„La nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică a Flancului Estic, iar la nivelul UE pregătim un set foarte consistent de sancţiuni. Aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, ele vor produce ”consecinţe masive” – citez din documentul respectiv – şi costuri severe pentru Rusia”, a declarat, recent, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a punctat și el că un atac asupra Ucrainei va determina o ripostă, iar costul va fi foarte mare pentru Moscova.

Președintele american Joe Biden a vorbit despre „consecințe grave” pentru Rusia și sancțiuni directe împotriva omologului Vladimir Putin.

Germania, în schimb, dependentă de gazul rusesc, a avut o poziție mai nuanțată, cancelarul Olaf Scholz îndemnând la prudență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)